Záchranky dostanou od státu příští rok 105 milionů na vybavení

Praha - Zdravotnické záchranné služby v krajích dostanou příští rok od státu 105 milionů korun, za které si mají nakoupit vybavení pro mimořádné a krizové situace. Schválila to dnes vláda, informoval novináře premiér Petr Nečas (ODS). Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) uvedl, že nařízení platí od 1. ledna 2013. Na platy tyto peníze záchranky dát nesmějí, splatnost částky je vždy k 30. červnu daného roku a každý rok se bude valorizovat o inflaci.

Reformní zákon o zdravotnické záchranné službě, podle něhož se záchranné služby ve 14 krajích řídí od 1. dubna, jim ukládá povinnost, pokud už toto vybavení nemají, si je opatřit. Bez něj mohou nebezpečný zásah odmítnout.

Vláda dnes nevyslyšela připomínku záchranek, krajů a Českomoravské konfederace odborových svazů, které požadovaly, aby nařízení platilo od 1. dubna 2012, tedy od stejného data jako zákon o záchranné službě.

Ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz řekl, že peníze letos ani nečekal. Kdyby je dostal, chtěl by je dát na platy, což nesmí.

Částku pro 14 územních středisek záchranné služby odhadlo ministerstvo, které vládní nařízení připravilo, z analýzy potřeb na nákup osobních ochranných prostředků a vytvoření jejich zásob pro případ hromadného neštěstí či teroristických útoků.

Peníze by kraje měly dostat podle počtu obyvatel (deset korun na jednoho s každoroční úpravou podle inflace). Mohly by je využít také na výcvik záchranářů a lékařů letecké záchranné služby na zásah v nepřístupném terénu, kde nemůže vrtulník přistát a oni se musejí slanit.

Ministerstvo odůvodnilo nutnost nařízení tím, že zákon o zdravotnické záchranné službě umožní vedoucímu výjezdové skupiny rozhodnout, že jako součást integrovaného záchranného systému neposkytne záchranka přednemocniční neodkladnou péči, pokud by to bylo za podmínek, pro něž nejsou členové výjezdové skupiny vycvičeni, vyškoleni nebo vybaveni technickými či osobními ochrannými prostředky.