Peake v OVM: Čtyři až pět poslanců váhá, zda vstoupí do nového klubu

Praha - Čtyři až pět poslanců zatím není rozhodnuto, zda vstoupí do chystaného poslaneckého klubu vicepremiérky Karolíny Peake. Nicméně existuje daleko více poslanců, kteří jsou ochotni podpořit současnou vládu, ať už uvnitř nebo vně tohoto poslaneckého klubu. Premiér však preferuje poslanecký klub, pro který vicepremiérka potřebuje deset poslanců, v tuto chvíli je na seznamu pro vznik klubu jen osm podpisů. Karolína Peake to řekla v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce s tím, že ještě dnes se sejde s poslancem Michalem Doktorem a mezi své spolupracovníky počítá i Milana Šťovíčka. Premiér chce mít ohledně podpory jasno už zítra. Peake ale tvrdí, že času na dohodu je víc.

V televizi Prima, která o pár desítek minut dříve vysílala s Peake předtočený rozhovor, ale vicepremiérka připustila, že Nečas nerozhodnutým poslancům volá. „Pokud vím, tak některým z kolegů také volal. Alespoň jsem ho o to žádala. Jestli tak učinil, to si nejsem jistá,“ řekla v televizi Prima. 

Kromě Karolíny Peake měl být hostem Otázek i předseda Věcí veřejných Radek John, ten ale svou účast odmítl, proto jeho židle zůstává prázdná.

Poslanecký klub Formace kolem Karoliny Peake
Zdroj: ČT24

Už v pondělí by Peake měla premiéru Nečasovi předložit seznam, na kterém bude deset členů. Pondělní termín ale není podle ní definitivní. Pro Karolínu Peake je úplně poslední termín případné hlasování o nedůvěře vládě. „Považuji za vhodné, aby k rozhodnutí došlo během několika hodin, případně dnů.“

Peake v OVM:

„Z mého pohledu je nejdůležitějším termínem případné hlasování o důvěře vládě… Každá věc má svůj vývoj. Pokud to bude v pondělí uleví se mi, pokud to bude ve středu, i to si myslím je zvládnutelné.“ 

Peake má pro svou platformu zatím kromě sebe dalších 7 poslanců zvolených stejně jako ona původně za Věci veřejné. Jako poslední se včera přihlásil poslanec Radim Vysloužil. ODS a TOP 09 mají celkem 92 poslanců, v tuto chvíli má tedy možná koalice s Peake rovných 100 hlasů. Nicméně Karolína Peake v OVM řekla, že daleko více poslanců než těch, kteří vstoupí do jejího poslaneckého klubu, je ochotno podpořit současnou vládu. Mezi ně lze řadit například Milana Šťovíčka, který odstoupil z funkce místopředsedy VV, ale ve straně zatím zůstal, nebo též Michala Doktora, který opustil ODS. Oba už naznačili, že jejich podpora je na dosah. Oba zároveň odmítli vstoupit do vznikajícího klubu. Michal Doktor nechce vstupovat do nového politického subjektu. Karolína Peak jej ujistila v tom, že poslanecký klub nerovná se nová politická strana. „Bude se jednat o poslanecký klub nezávislých poslanců, což byla koneckonců jeho podmínka,“ dodala Peak pro ČT.

Pokud klub nebude, nebude ani Nečasova vláda. Rozhodnout se má už zítra.

Novou stranu Karolína Peake ještě připravovat nezačala, prioritou je pro ni v tuto chvíli poslanecký klub. Zatím nemá jasno ani v tom, jak by se případný nový politický subjekt jmenoval. A pokud jde o poslanecký klub, v OVM zdůraznila, že pokud zůstane ve vládě, která přežije nynější složité období, nehodlá být předsedkyní jí zřizovaného nového poslaneckého klubu, tuto funkci prý ale nikomu nenabízela. 

Peake v OVM odmítla, že by vznik nového poslaneckého klubu mohl radikalizovat situaci ve společnosti a může vést ke generální stávce. Naopak se domnívá, že pokud politici stabilizují tuto vládu a ta se bude chovat normálně a čitelně a bude prezentovat všechny své výsledky, což nejsou jen škrty, může se názor veřejnosti na tuto vládu změnit. Nicméně šéf odborů Jaroslav Zavadil je jiného názoru: „Není možné, aby se uprostřed cyklu zvedla jakási strana K. P. a bude se dělat, jakože nic a budeme pokračovat. Politikaření tohoto typu mají lidi skutečně dost.“

Pokud se mé svědomí bude rozcházet s názorem vedení, tak složím mandát a odejdu. To jsou slova Karolíny Peake, která řekla před dvěma lety. Dnes ale reagovala jinak. Sama Peake k tomu v OVM řekla, že dnes je jiná situace, než byla tehdy. „Já jsem před dvěma lety neměla ani tušení, že budu ve vládě… Já jsem nyní zodpovědná nejenom za svůj poslanecký mandát a za politickou stranu, ale i za tu vládu jako takovou… Svá tehdejší slova nepovažuji za lež, protože zkrátka každá věc má nějaký vývoj… Kdybych odešla z Poslanecké sněmovny a z vlády, nemyslím si, že by ta situace byla o moc jiná.“ 

Jak by dopadly případné volby?

Podle dubnového volebního modelu CVVM by sociální demokraté získali 37 procent hlasů, druzí komunisté by skončili s 20 procenty, třetí ODS by obdržela 17, 5 procenta a TOP 09 11,5 procenta hlasů. VV by zůstaly před branami sněmovny s dvěma procenty hlasů. Do poslaneckých lavic by se naopak vrátili lidovci.

Karolína Peake v OVM (zdroj: ČT24)