Průzkum Medianu přisuzuje levici celkem 44 procent hlasů

Praha - Volby do sněmovny by podle průzkumu agentury Median, který se uskutečnil ještě před nynější vládní krizí, vyhrála ČSSD se ziskem 31 procent hlasů. Občanské demokraty by volilo 19,5 procenta lidí, komunisté by získali 13 procent hlasů. Věci veřejné by se do sněmovny nedostaly, KDU-ČSL ano. K volbám by přišly více než tři pětiny Čechů.

Podobný průzkum zveřejnilo minulý týden také Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Ten se uskutečnil od 2. do 9. dubna a přisoudil ČSSD 37 procent hlasů, na druhém místě by byli podle něj komunisté s 20 procenty a třetí ODS se 17,5 procenta.

Agentura Median provedla průzkum od 17. března do 16. dubna, zúčastnilo se jej 1 021 lidí. Jeho výsledky nepotvrzují odhad nadstandardně vysokého zisku KSČM. „Ta má díky tradičně velké loajalitě svých voličů podporu mezi rozhodnutými respondenty. Dostala by však naopak minimum hlasů od voličů, kteří váhají mezi více stranami,“ uvedla agentura.

Menší strany profitují na nespokojené společnosti

Druhou nejsilnější vládní stranu TOP 09 by nyní volilo 11 procent lidí, do sněmovny by se dostala ještě KDU-ČSL se šestiprocentním ziskem. Naopak Věci veřejné by se třemi procenty hlasů místo ve sněmovně neobhájily. Většina dotazování se uskutečnila před koncem soudního procesu s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou, rozpadem klubu Věcí veřejných a začátkem posledního kola vládní krize.

„Kriticky nízká důvěra ve vládu a parlament a vysoká nespokojenost s politickou situací se projevuje obecně sílícím volebním potenciálem menších stran stojících mimo sněmovnu (SPOZ, NS-Lev 21, SSO, Suverenita, Strana zelených),“ uvedla agentura. Volební zisk těchto malých stran by se nyní pohyboval mezi 1,5 a 4,5 procenta hlasů.

K volbám by nyní určitě přišlo 28 procent lidí, „spíše ano“ odpovědělo 35 procent dotázaných. Volební účast by byla tedy zhruba stejná jako v roce 2010, kdy se k urnám dostavilo 62,6 procenta voličů. Určitě nevolit je v tuto chvíli rozhodnuto 21 procent Čechů.