Vyšetřování nehod v Praze? Žádná větší pochybení

Praha – Jen drobné chyby odhalila kontrola odboru vyšetřování nehod pražské policie, kterou nařídil policejní prezident Petr Lessy kvůli pochybením policistů při nehodě lobbisty Romana Janouška. Podle mluvčí pražské policie Jany Rösslerové se týkala desítek spisů, ale pouze v několika málo případech byla zjištěna zejména administrativní pochybení, která však neměla vliv na dosažení účelu trestního řízení. „Vzhledem k tomu, že se jedná o interní kontrolu, nebudeme sdělovat podrobnější informace,“ uvedla mluvčí. Na odstranění zjištěných nedostatků podle ní policisté pracují.

Lessy již dříve uvedl, že kontrola by měla zjistit, zda pražská policie nechybovala i v dalších případech, a nejde tedy o problém celého systému. Tento týden Lessy prohlásil, že v současné době výsledek ještě nemá k dispozici, protože pražská policie k němu může mít připomínky. Teprve poté jej dostane policejní prezident od svého odboru vnitřní kontroly.   

Kvůli pochybením v případu Romana Janouška zahájil šéf pražské policie Martin Vondrášek se sedmi svými podřízenými kázeňské řízení. Čtyři z nich byli nakonec potrestáni snížením platu, jeden napomenutím. U zbývajících dvou od uložení sankce policie upustila, k nápravě prý postačilo projednání přestupku. Kázeňské řízení vedl Vondrášek s policisty, mezi něž patřila hlídka, vyšetřovatel i pracovníci operačního střediska. Lessy také vyzval Vondráška k rezignaci.

Nehoda, kterou způsobil lobbista Janoušek
Zdroj: ČT24

Petr Lessy, policejní prezident:

„Pravděpodobně v systému není úplně všechno nejlépe nastaveno, jestliže v jedné kauze může sedm různých policistů z různých úrovní služeb pochybit.“

Již dříve řekl, že policisté v případu pražského lobbisty pochybili zejména v tom, že Janouška nezadrželi podle trestního řádu. V tom případě by totiž museli informovat státního zástupce. Z toho, že se tak nestalo, prý plynula veškerá další pochybení - například i to, že jej nechali manipulovat s mobilním telefonem.  

„Teď malinko střelím do řad pražské policie. Její příslušníci měli od vedení jasný písemný příkaz v případě dopravní nehody, byť by tam byl trestný čin, tak ze začátku nepostupovat podle trestního řádu,“ řekl v úterý v pořadu Hyde Park ČT24 předseda Unie bezpečnostních sborů ministerstva vnitra Zdeněk Buřič. Podle něho měli policisté postupovat podle zákona o policii, který stanoví mírně odlišný postup. Pokyn však prý již neplatí.

Roman Janoušek
Zdroj: Lidové noviny/ISIFA

Aby se pochybení policistů v budoucnu neopakovala, vypracovala pražská policie společně s policejní školou v Hrdlořezích učební osnovu týkající se zásahu a prvotních úkonů na místě činu. Třídenní školení včetně testu minulý týden úspěšně absolvovalo vedení pražské policie. Do tří let ho mají absolvovat čtyři tisíce policistů z dopravní, pořádkové i cizinecké služby. Školení zajišťuje pražská policie společně se zkušenými policisty z praxe.   

Janoušek podle policie při jízdě v Praze 4 nedodržel bezpečnou vzdálenost a narazil do vozu, který jel před ním. Jel prý dál a zastavil až po zhruba 50 metrech na světelné křižovatce. Řidička z poškozeného auta za ním šla a pokoušela se ho kontaktovat, Janoušek ji ale podle policie autem srazil a ujel. Policie lobbistu dostihla, při dechové zkoušce mu naměřila přes 2,2 promile alkoholu. Hrozí mu až desetileté vězení.