Smrt Studničky: Policie se přiklání k vlastnímu zavinění

Frenštát pod Radhoštěm – Vyšetřovatelé pondělní smrti ostravského soudce Miloslava Studničky nadále pracují se třemi variantami - útokem jiné osoby, sebevraždou i nešťastnou náhodou. Přiklánějí se ale k tomu, že Studnička patrně nebyl zavražděn. Dopolední pitva prý neprokázala cizí zavinění. Policisté navíc vylučují, že by k úmrtí došlo v souvislosti s vážnými kriminálními kauzami, které vedl. Na těle ostravského soudce byla nalezena řezná rána, ze které Studnička před smrtí zřejmě několik minut krvácel z krční tepny. Podle vyšetřovatelů mohlo jít spíše o nešťastné banální poranění, jehož následky Studnička nebyl schopen zvládnout.

Studničku navíc po smrtelném vykrvácení zřejmě pokousali vlastní psi. Soudce, známý z kauzy čtyř vítkovských žhářů, v pondělí zemřel ve svém domě ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku. V současnosti měl rozpracováno 14 kauz.

Policie prozatím nenalezla jasný důkaz, že by smrt soudce zavinila třetí osoba. „Po provedené pitvě tělo poškozeného neneslo stopy po likvidačním útoku. Utrpěl poranění krční žíly s pozvolným krvácením, což vedlo ke vzduchové embolii a následné zástavě srdce,“ uvedl šéf kriminální policie Moravskoslezského kraje Dalimil Sypták.

Dalimil Sypták, šéf kriminální policie MS kraje:

„Pracujeme nadále se všemi verzemi. První je možné sebepoškození, druhá verze je nešťastná náhoda, kdy mohlo dojít k banálnímu poranění a následnému krvácení, které nešlo zastavit, a třetí verze - útok třetí osoby, (…) nicméně se přikláníme k prvním dvěma variantám více.“

V případě sebevraždy si ránu mohl způsobit sám. Motivem by pak mohly být osobní vztahy. Svou roli ale možná sehrála nešťastná náhoda. Soudce pak nebyl schopen zastavit krvácení a upadl do bezvědomí. Kriminalisté potvrdili i to, že ránu následně ještě zhoršili psi, se kterými muž v domě žil. „Šlo však o posmrtnou devastaci,“ vysvětlil Sypták. Zvířata policisté za přísného utajení převezli zřejmě do několika útulků v moravskoslezském kraji. Podle kriminalisty Antonína Řezníčka soudce žádné jiné zranění neutrpěl.

Studničkovi kolegové se k okolnostem jeho smrti nechtějí vyjadřovat. Studnička byl prý uzavřený muž konzervativního smýšlení. Ve svém domě choval více než 10 psů. „Byl svůj, ale milý,“ řekla jedna ze zapisovatelek. Kolegovu památku lidé pracující v budově krajského soudu uctili vyvěšením dvou černých praporů u každého z vchodů. U hlavního vchodu je pod pamětní tabulí čerstvá kytice s černou stuhou. Také u dveří Studničkovy kanceláře je kytice bílých květů a zapálená svíčka.

Ludmila Mrkvicová, klinická psycholožka:

„Tito uzavření introvertní lidé se mohou trápit, když dlouhodobě zažívají těžké stresy, protože neventilují svoje pocity. Nemohu vyloučit ani to, že by se mohl dostat do nějakého stavu, ve kterém se cítil depresivní, mohl mít pocit, že něco nemůže vyřešit…“

Mrtvý Studnička byl nalezen ve svém domku v pondělí krátce po poledni. Na jeho těle byly nalezeny četné rány. Vedle možného vlastního zavinění tak vyšetřovatelé počítali i s možností vraždy a nařídili proto na úterní dopoledne soudní pitvu. „Tělo neslo zjevné známky násilí a nebylo možné vyloučit podíl druhé osoby,“ řekl státní zástupce Vít Legerský. Další vyšetřování ale přineslo posun. Na místě nálezu mrtvoly policie pracovala celou noc.