Kontrola komínů plynových kotlů je zbytečná, tvrdí odborníci

Praha – Povinné pravidelné kontroly komínů plynových kotlů považují někteří odborníci za zbytečně vyhozené peníze. Chtějí je nechat vyškrtnout z nařízení vlády, které lidem ukládá pozvat kominíka aspoň jednou ročně. Znalci tvrdí, že spaliny nikdy nejsou tak horké, aby od nich vůbec mohl vzniknout požár. Hasiči ale ze svých požadavků nechtějí ustoupit. Paragrafy, které platí od loňského roku, jsou podle nich v zájmu veřejnosti.

Plynové kotle používá asi 1,5 milionu českých domácností. Od loňského roku musí pravidelně nechat kontrolovat komíny, zda jsou odolné proti požárům. Podle expertů je to zcela zbytečné opatření. „Například kondenzační kotle mají teplotu 65 až 70 stupňů, takže se hlídají rizika, která neexistují,“ poukázal předseda Českého sdružení pro technická zařízení Petr Kebrdle. 

Hasiči ale považují nové nařízení za prospěšné. Poukazují na celkové zvýšení bezpečnosti lidí využívajících plyn. „U plynových spotřebičů lze říct, že požární ochrana je jenom drobeček,“ poukázal hasič Zdeněk Hošek. S hasiči se shodují i kominíci, kterým se díky povinným kontrolám komínů zlepšily obchody. „Není řeč o teplotě, tady je prioritní řeč o bezpečnosti uživatelů spotřebičů paliv,“ postavil se za nařízení viceprezident Společenstva kominíků ČR František Jiřík.

O kontrolách komínů se odborníci přou, o potřebě hlídat samotné spotřebiče však sporu není. Důležité je naučit se poznat, když se se spotřebičem děje něco špatného. „Jakmile se tam vidí žluté konce, probleskávání žluté barvy, okamžitě vypnout a volat servis,“ doporučil soudní znalec se specializací na plynová zařízení Jiří Buchta.

Na potřebě kontrolovat samotné spotřebiče se všichni shodnou. Podle kritiků nařízení ale kontrola komínů nepomůže. „Je to podle našeho názoru neopodstatněné tahání peněz z kapes daňových poplatníků,“ uvedl Petr Kebrdle. Kominíci však ukazují například na případy špatného napojení kotlů, na které se díky revizím přijde.

Povinnost nechat si zkontrolovat i ty komíny, kudy proudí jen spaliny z plynu, zatím zůstává. Odpůrci paragrafu ovšem začali oslovovat poslance, aby se za jejich názor postavili.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)