Michálek chce do Senátu - bojovat s korupcí

Praha - Někdejší šéf Stáního fondu životního prostředí (SFŽP) Libor Michálek oznámil kandidaturu v podzimních senátních volbách. O hlasy voličů se bude ucházet v Praze 2 a 3. Michálka podporují hned tři strany - KDU-ČSL, Strana zelených a Česká pirátská strana (ČPS). Michálek je známý tím, že upozornil na možnou korupční kauzu na ministerstvu životního prostředí v době, kdy resort vedl Pavel Drobil (ODS).

Michálek chce bojovat proti korupci

Místostarosta Prahy 3 Matěj Stropnický (SZ) si myslí, že Michálkův profil odpovídá pražské voličské struktuře. „Je to kandidát protivládní, ale zároveň liberální,“ vysvětlil.

„Dospěl jsem k závěru, že k účinějšímu boji s korupcí je nutné některé kroky činit už na legislativní úrovni,“ uvedl Michálek. Omezených možností horní parlamentní komory si je prý vědom. Volby ale také bere jako příležitost nabídnout alternativu k ODS či ČSSD.

Místopředseda pirátské strany Mikuláš Ferenčík poznamenal, že ve vnitrostranickém referendu obdržel Michálek hlasy 75 procent z 200 členů strany. Místopředseda pražských lidovců Pavel Mareš zdůraznil, že Michálkovy postoje jsou dlouhodobé a kandidát umí nabízet pozitivní řešení problémů. Podle Stropnického je podpora kandidatury opakováním modelu koalice, který přinesl v Praze úspěch v komunálních volbách v roce 2010.

Ve svých programových tezích Michálek slibuje například posílení přímé demokracie podporou zjednodušení obecného referenda či zlepšení podmínek menších stran ve volbách. Je pro posílení kontroly nad státními a polostátními firmami, chce podporovat rodinnou a sociální politiku. Programové teze zmiňují také ochranu veřejného zájmu i životního prostředí a také větší otevřenost a transparentnost veřejné správy.

V kampani se neobjeví billboardy - prý zaneřáďují veřejný prostor

Transparentní má být také financování Michálkovy senátní kampaně. Každá ze tří stran, které jej podporují, do ní investuje 100 000 korun, stejnou částkou přispěje i sám kandidát. V kampani nebudou požívány billboardy, podle Stropnického totiž „zaneřáďují veřejný prostor“.

Ve stejném obvodu jako Michálek, kde je nyní senátorkou Daniela Filipiová z ODS, bude na podzim mimo jiné kandidovat bývalá starostka Prahy 3 Milena Kozumplíková (ODS), poslanec ČSSD Stanislav Křeček či za TOP 09 architekt Zdeněk Zavřel.