Po incidentu s beduíny jsou čeští turisté zpátky z Egypta

Praha – Na letiště v pražské Ruzyni se včera večer vrátili čeští turisté, jejichž pobyt v Egyptě o deset hodin prodloužili ozbrojení beduíni, když obsadili cestu k letišti Marsa Alam. Všichni cestující jsou v pořádku. Podle ministerstva zahraničních věcí se tak potvrzuje jeho varování před dovolenými v Egyptě, které vydalo v červnu.

Na letiště v egyptském letovisku Marsa Alam vyrazila skupinka českých turistů včera ráno. Když bylo letiště na dohled, řidič autobusu volant kvůli všudypřítomným ozbrojeným beduínům nečekaně strhnul a zamířil zpátky do hotelu. Nikomu z cestujících se tak nic nestalo. Proti skupině kočovníků následně zasáhla egyptská policie.

„Musím říct, že jsem strach neměla, ale bylo to nepříjemný, bylo to dlouhý, cestujeme vlastně od půl druhý od rána,“ konstatovala jedna z českých turistek.

Příjezdovou cestu blokovali beduíni už od pátku. Kvůli jejich nátlaku bylo letiště několik hodin uzavřeno. „Beduíni neuznávají hranice, požadovali pravděpodobně bakšiš za průjezd autobusů,“ vysvětlil mluvčí cestovní kanceláře Exim Tours Stanislav Zíma důvod, proč cestu zablokovali.

Na to, že v Egyptě turisté mohou narazit na problémy, upozorňuje ministerstvo zahraničí už od počátku prázdnin. Návštěvníci by se podle něj měli raději držet ve skupinách, na některých místech jim mohou hrozit únosy nebo teroristické útoky. Proti varování se postavily cestovní kanceláře, které tvrdí, že v Egyptě je bezpečno.

Reportáž Taťány Rubášové (zdroj: ČT24)