Janoušek nabízí zraněné ženě několikanásobně vyšší odškodné

Praha - Roman Janoušek nabízí několikanásobně větší odškodné ženě, kterou v březnu opilý srazil a vážně ji zranil. Lékaři přitom stanovili výrazně nižší sumu. Na částce v řádu statisíců se mají příští týden definitivně dohodnout advokáti obou stran. Státní zástupkyně ale dál trvá na tom, že odškodné neznamená, že by překvalifikovala úmyslný trestný čin na neúmyslný.  Pro soud by to ale mohlo znamenat polehčující okolnost, a tím pádem nižší trest.

Žena utrpěla otřes mozku, krevní výron do mozku, zlomeninu pěti žeber a kotníku. Její ošetřující lékař náklady na léčení vyčíslil podle oficiálního bodového systému ve výši statisíců korun. Janoušek nabídl odškodnění několikanásobně vyšší, jeho advokát původně přiznal, že jeho klient nabízí trojnásobek posudkem stanovené částky. Dnes už to ale nepotvrdil. „Nabídli jsme několikanásobek toho odškodnění s tím, že jsme současně zaslali i návrh dohody o odškodnění,“ řekl advokát Vít Široký. Advokáti obou stran se mají sejít příští týden a s velkou pravděpodobností se už definitivně dohodnou.

Ke konci by se mělo blížit i vyšetřování nehody. Výslechy svědků už skončily, zbývají už jen závěry znaleckých zkoumání. Ty mají být známé do konce září, znalci do nich totiž musí zapracovat velké množství materiálů z dvoudenní rekonstrukce.

Dozorující státní zástupkyně dlouhodobě odmítá, že by odškodnění mělo vliv na změnu kvalifikace z úmyslného těžkého ublížení na zdraví na neúmyslné. Advokát Romana Janouška ale počítá s tím, že odškodnění by případný soud mohl brát jako významnou polehčující okolnost a tím pádem uložit nižší trest.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Janoušek podle policie při jízdě 23. března v Praze 4 nedodržel bezpečnou vzdálenost a narazil do před ním jedoucího vozu. Jel prý dál a zastavil až po zhruba 50 metrech na světelné křižovatce. Řidička z poškozeného auta za ním šla a pokoušela se ho kontaktovat, lobbista ji ale podle policie autem srazil a ujel. Policisté jej dostihli, při dechové zkoušce mu naměřili přes 2,2 promile alkoholu. Policie viní Janouška z úmyslného těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky.