Budou politici danit až 100 procenty majetek, jehož původ neprokážou?

Praha – Poslanci chtějí rozšířit opatření, která mají zabránit korupčnímu jednání v jejich řadách. Zatímco nyní je pravidla nutí veřejně přiznávat jen majetek, který získali během roku, nově by museli podávat majetková přiznání před vstupem do politiky a při odchodu z ní. Majetek, jehož původ nebudou schopni doložit, by navíc mohl být zabaven v plném rozsahu. Pravidla by mohla platit už od příštího roku.

Každý si už teď může na stránkách sněmovny najít, jaký majetek poslanec získal nebo prodal během jednoho kalendářního roku. Není ale možné tuto hodnotu porovnat s hodnotou předcházející, například z doby před vstupem do politiky, a zjistit tak, zda za náhlým zbohatnutím není úplatek.

Nejen politici ale mají mít podle nového plánu povinnost podávat vstupní a výstupní účet vlastněného majetku. Přidat se k nim mají také hejtmani, starostové a někteří úředníci. Návrh se snaží vyřešit i otázku kontroly – pravdivost majetkových přiznání by měl kontrolovat finanční úřad. Podle současné úpravy je totiž neověřuje nikdo.

O návrhu se rozhodne po prázdninách

A jaký postih by měl následovat v případech, kdy nebude majetkové přiznání úplné nebo nebude politik schopen vysvětlit, jak k majetku přišel? Podle Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by takový majetek měl být zdaněn 75 procenty. Petr Gazdík (TOP 09) navrhuje, aby měl finanční úřad možnost doměřit daň ve výši až 100 procent hodnoty majetku.

Zda se tentokrát podaří změnu prosadit, bude jasné už po prázdninách, kdy by měla nově pojatá majetková přiznání zamířit na jednání vlády a následně do sněmovny.

Sociální demokraté by přitom šli ještě dál. Majetková přiznání má podle nich podávat každý. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se bude strana i nadále snažit o prosazení plošných majetkových přiznání.

Reportáž Vladimíra Keblúška (zdroj: ČT24)