Horská služba žádá stát o 35 milionů na lepší rádiovou síť

Praha/Špindlerův Mlýn – Zhruba 35 milionů korun žádá od státu horská služba na modernizaci rádiové sítě. Digitální systém by měl nahradit zastaralou síť z 80. let, která už podle náčelníka Horské služby ČR Jiřího Brožka současným potřebám nevyhovuje. Stará analogická síť při těžkých povětrnostních podmínkách občas vypadává. Horská služba chce v nové síti v budoucnu plně využít systém GPS či evropskou obdobu Galileo.

Pokud vláda na dnešní schůzi požadavek schválí, mělo by příspěvek poskytnout dílem ministerstvo financí a ministerstvo pro místní rozvoj. Dalších 5 milionů má uhradit horská služba. „Je to velikánský problém. Bude to na úkor udržení některých dalších oprav, ale pro nás je rádiosíť klíčová k tomu, abychom svou práci mohli dělat,“ říká Brožek. Horská služba podle agentury Mediafax upozorňuje, že v případě pozdržení rekonstrukce by už v roce 2015 mohla být její činnost vážně ohrožena. Právě tehdy totiž zanikne její oprávnění k využívání rádiových kmitočtů pozemní pohyblivé služby.

Současnou síť využívá horská služba od 80. let minulého století. „Technologicky je skutečně spíš za zenitem. Největším problémem je udržet ji v chodu,“ dodal náčelník. Horská služba by s novou rádiosítí měla získat lepší kmitočty. Jejím požadavkem byl také systém, který zamezí možným odposlechům. „Je pravdou, že při některých zásazích se stávalo, že média o zásahu věděla dříve než my a naše telefonní linky byly pak zahlcené,“ zmiňuje Brožek.

Horská služba má v současnosti zhruba 182 stálých zaměstnanců a pouze 5 administrativních pracovníků na celou republiku. Jak doplnil Brožek, pro zimní sezonu služba přibírá dalších 40 zaměstnanců a také zhruba 350 dobrovolných členů pro pomoc o víkendech a při mimořádných situacích.

Rozhovor s náčelníkem HS Jiřím Hoškem (zdroj: ČT24)