Česku hrozí silné bouřky doprovázené kroupami

Praha/České Budějovice – Meteorologové varují před silnými bouřemi, které se budou vyskytovat od dnešního odpoledne až do středečního večera. Ojediněle budou doprovázeny přívalovými srážkami, kroupami a silným větrem. Varování s vysokým stupněm nebezpečí vydal ČHMÚ pro dnešní odpoledne zejména pro Královéhradecký a Ústecký kraj. Ve středu pak platí výstraha před vysokými teplotami pro Moravskoslezský, Olomoucký, Zlínský a Jihomoravský kraj. Jihočeský kraj a sever Čech zasáhly silné bouřky už v pondělí večer, hasiči museli zasahovat na desítkách míst. Ráno proto nejezdily vlaky mezi Veselím nad Lužnicí a Českými Velenicemi.

Přívalové srážky mohou v některých místech vést k rychlému odtoku vody ze svahů, rozvodnění malých toků nebo i jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst a sklepů. Lidé by měli zajistit okna a dveře, případně upevnit volně položené předměty, například zahradní nábytek.

Teploty v Česku se dnes budou většinou pohybovat mezi 29 až 33 stupni Celsia, ve středu meteorologové čekají vysoké teploty na východě a jihovýchodě země. V místech bez srážek je stále zvýšené riziko vzniku požárů.

Pondělní bouřky měly nejvážnější následky u Veselí nad Lužnicí. Na železniční trať směrem na České Velenice spadly stromy, kolem páté ráno do nich narazil osobní vlak. Při nehodě se nikdo nezranil, sdělil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal, škoda zatím nebyla vyčíslena. Po nehodě musely být dva spoje nahrazeny autobusovou dopravou, následky nehody i popadané stromy byly uklizeny k osmé ráno.

Po nočních bouřkách jihočeští hasiči vyjížděli také například k popadaným stromům u Týna nad Vltavou na Českobudějovicku, na Strakonicku čerpali vodu ze sklepů. Podle mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů nebyly následky bouřek nijak dramatické.