Druhá část pelotonu napíná síly, dotahuje hlavně Franz

Praha – Do uzavření seznamu uchazečů o post prezidenta republiky zbývá čtrnáct dní a kandidáti, kteří dosud nedosáhli potřebné hranice 50 000 nominačních podpisů, napínají síly k finálnímu běhu. Zejména v případě umělce Vladimíra Franze, jenž kandidaturu oznámil vprostřed léta, se zdá, že by potřebné podpisy mohl získat – v tuto chvíli jich drží 43 tisíc. Přibývají ovšem i další jména možných zájemců o prezidentský post; nejnověji přibyl whistleblower Libor Michálek.

Tým Vladimíra Franze od konce srpna posbíral již 43 tisíc podpisů a každý den hlásí další tisícovku nových jmen. Na spodní hranici 50 000 podpisů na petičních arších, již by mohl pokořit už tento týden, se ovšem zastavit nehodlá. „Je třeba mít nějaký počet nad tuto hranici. Budeme spokojeni v okamžiku, kdy budeme mít 60 nebo 65 tisíc podpisů,“ uvedl koordinátor iniciativy Vladimír Franz prezidentem Jakub Hussar. Podle jeho slov přibylo během dvou týdnů 15 tisíc podpisů.

Do poslední chvíle chce podporu sbírat bez velké kampaně herečka Táňa Fischerová, která dle vlastních slov nevstoupila do boje o Hrad ani tak z vlastního zájmu, jako spíše na přání okolí. Počet podpisů ovšem dle vlastních slov zatím příliš nepočítá a konečným číslem se prý nechá překvapit. „Plus minus jsme spočítali asi před týdnem, že je to kolem třiceti tisíc. Ale lidé sbírají dál,“ uvedla Fischerová.

  • Táňa Fischerová autor: Gratadour Gérard, zdroj: Isifa
  • Libor Michálek autor: Šulová Kateřina, zdroj: ČTK

Bývalého šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka vynesla podpora lehce do senátorského křesla. Podle Mladé fronty DNES apetit nasměroval jeho pozornost na ještě vyšší metu, zřejmě se totiž hodlá zapojit i do prezidentského klání. V současnosti se poptává u kolegů senátorů, zda by u alespoň deseti z nich našel podporu. Konečný termín podání registrace do prezidentské volby je stanoven na 6. listopadu.

Podnikatel Tomio Okamura se s chutí kandidovat netajil ještě před senátními volbami, ihned po nich (na Zlínsku uspěl a v horní komoře usednul) otevřeně deklaroval zapojení se mezi uchazeče o prezidentskou funkci. Protože podpisy sbíral již před volbami, má jich údajně v současnosti desítky tisíc. Přesné číslo prý bude znát do konce týdne.

Podpisy příznivců nepřestává sbírat ani známá advokátka a členka TOP 09 Klára Samková, zatím jich má jen několik tisíc. Totéž se týká i Ladislava Jakla, tajemníka současné hlavy státu Václava Klause, a několik tisíc podpisů má i bojovník proti potratům Jiří Karas, bývalý ředitel rozvědky Karel Randák nebo zakladatelka mateřských center Rut Kolínská.

Ve sběru podpisů nepolevuje ani nezávislý kandidát a podnikatel Pavel Kořán, který jich dle vlastních slov v tuto chvíli drží více než 25 tisíc. „Jsme těsně za polovinou a myslím, že trend máme, řekl bych, nastartovaný velice pozitivně. Děláme pro to, co se dá,“ uvedl Kořán.

JISTÍ KANDIDÁTI NA HRAD

Straničtí vyslanci:

  • Jiří Dienstbier - ČSSD (má zároveň 50 000 podpisů)
  • Přemysl Sobotka - ODS
  • Karel Schwarzenberg - TOP 09

S podporou občanů:

  • Jan Fischer (100 tisíc podpisů)
  • Miloš Zeman (80 000 podpisů)
  • Zuzana Roithová (66 000 podpisů)
  • Jana Bobošíková (50 000 podpisů)
  • Vladimír Dlouhý (50 000 podpisů)

DALŠÍ KANDIDÁTI NA HRAD

  • Emil Adamec, Petr Cibulka, Vladimír Franz, Táňa Fischerová, Ladislav Jakl, Rut Kolínská, Pavel Kořán, Jana Lysoňková, Karel Muzikář, Tomio Okamura, Vladimír Remek, Karel Randák, Klára Samková, Tomáš Vandas
Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)