Podnikatel Březina se před policií hodiny skrýval v pilinách u kotle

Praha/Zlín – Podnikatel Radek Březina se před svým zadržením v souvislosti s kauzou metylalkoholu schoval ve sklepě Hotelu Lázně Kostelec. Před policisty se několik hodin ukrýval v pilinách u kotle, upřesnil šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Detektivové útvaru v rámci zátahu s kolegy z ÚRN zadrželi celkem 8 osob, z nichž čtyři obvinění skončili ve vazbě, a zajištěno bylo přes půl milionu litrů lihu.

V rámci akce SMOG zadrželi detektivové i pětatřicetiletého spolupodílníka zmíněného hotelu. „Dalším zadrženým byl pak zaměstnanec hlavního podezřelého,“ dodal Šlachta s tím, že tři z nich si vyslechli obvinění z krácení daně, za což jim hrozí až desetileté tresty vězení. Čtvrtého z obviněných, třicetiletého zaměstnance stíhají za pomoc k uvedenému trestnému činu. Policie odhaduje, že způsobená škoda se pohybuje kolem 200 milionů korun.

Při akci policisté provedli celkem 22 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor včetně skladových. Většinou šlo o lokalitu Zlínska, ovšem prohlíželi i objekty v Ostravě, v severních Čechách na Ústecku a na Vysočině na Pelhřimovsku. 563 tisíc litrů lihu v nelegálním skladu JZD Kouty ve Valašském Meziříčí pak detektivové objevili v narovnaných barelech v zazděné části objektu. V letištním hangáru ve Slušovicích pak bylo zajištěno necelých sto palet, tedy zhruba 50 až 80 tisíc litrů různého alkoholu s označením Likérky Drak.