Občanský zákoník chce KSČM o rok odložit

Praha – O rok později, tedy až od 1. ledna 2015, má podle poslanců KSČM začít platit občanský zákoník. Předložili návrh na odklad, protože jsou přesvědčeni, že začne-li zákoník platit již od roku 2014, nebude mít veřejnost dost času se s ním seznámit. Předseda ústavně právního výboru Marek Benda (ODS), který ve sněmovně k novému zákoníku při projednávání dělal zpravodaje, ale považuje odklad zákoníku za hloupost.

V návrhu na odklad začátku platnosti občanského zákoníku uvedli předkladatelé, že zavádí kolem šesti tisíc nových pojmů a ani soudci se s nimi nemohou včas dostatečně seznámit. Kodex má přes tři tisíce paragrafů, poslanci poukázali, že právní praxe dokládá, že trvá léta, než judikatura některé otázky vysvětlí, a ještě déle trvá, než se podstatné instituty práva stanou obecně závaznými a zažitými.

Proti návrhu na roční odklad se razantně postavil předseda ústavně právního výboru Marek Benda. Rok na nastudování novinek podle něj stačí. „Je to hloupost, žádné odklady nedávají smysl. Kdo se ho chce naučit, ten se ho za rok naučí, kdo nechce, tomu ani dva roky nepomohou,“ prohlásil poslanec.

Předkladatelé návrhu také zopakovali, že považují za nemožné, aby byly všechny související právní předpisy k počátku roku 2014 novelizovány, aby odpovídaly občanskému zákoníku. Kvůli tomu ale již na jaře tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil při interpelaci uvedl, že nutnou změnu jiných právních předpisů ministerstvo včas navrhne v takzvaném doprovodném zákoně.