Dobeš podpoří vládu při hlasování o balíčku a vystoupí z klubu VV

Praha - Bývalý ministr školství Josef Dobeš podpoří vládu při zítřejším plánovaném hlasování o daňovém balíčku, který vláda spojila s hlasováním o důvěře. Výše sazeb DPH podle Dobeše není v tuto chvíli to nejdůležitější. Celá krize podle něj měla za cíl svrhnout Nečasův kabinet. Bývalý ministr zároveň večer oznámil, že vystoupí z poslaneckého klubu VV a stane se nezařazeným poslancem. Důvodem je podle něj kritika ze strany představitelů VV, kteří ho obviňují kvůli podpoře vládě z prospěchářství. Pokud by v klubu zůstal a hlasoval s kabinetem, VV by ho ale stejně pravděpodobně vyloučily.

„Hluboce se mě dotklo, že jsem byl po vyjmenování důvodů, proč podpořím vládu Petra Nečase na zítřejším hlasování, obviněn z toho, že jsem tak učinil výměnou za jakýsi osobní prospěch,“ uvedl Dobeš v prohlášení. Zopakoval, že jeho hlavním důvodem pro podporu vlády je odmítání jejího zákulisního „sestřelování“. „Přišel jsem sdělit, že podpořím vládu v daňovém balíčku a v hlasování o důvěře. Podpořím je z, pro mě, jediného důvodu. Čísla 14 či 15 jsou důležitá, ale nejsou hlavní v tom, co se odehrává,“ uvedl už dopoledne a dodal, že hlavní je zákulisní boj poslance ODS Petra Tluchoře a premiéra Petra Nečase.

„Nejde tu o nějaké daňové ideje, jde o boj mezi Petrem Tluchořem a Petrem Nečasem. Zažil jsem podobný puč s Petrem Tluchořem, kdy ze zálohy rozkládal vládu za pomoci Kristýny Kočí a jako pro konzervativního člověka je to pro mě nepřijatelné,“ prohlásil Dobeš. Podle svých slov preferuje z obou jmenovaných premiéra. Pokud ale vláda padne, Dobeš „garantoval“, že podepíše sociálnědemokratický návrh na rozpuštění Sněmovny. Nejde mu prý o to, udržet si „židli“.

Dobeš tak podle svých slov čekal na to, jak se zachová právě Petr Tluchoř. To, že dnes odpoledne Tluchoř složil mandát, považuje za satisfakci. „Celá tahle krize nebyla ani o balíčku, ani o jednom procentu nahoru nebo dolů, ale o tom, sundat vládu Petra Nečase, vyrovnat si účty,“ zdůraznil.

Josef Dobeš:

„Petr Tluchoř je pro mě kvartálním pučistou. Jako psycholog znám výraz kvartální piják, tedy člověk, který dostane abstinenční příznak jednou tu za měsíc, tu za čtvrt roku a jde se opít. Petr Tluchoř je pro mě kvartálním pučistou, dostává příznaky absence puče a musí vyvolat puč. Vyvolává druhý puč a to je pro mě nepřijatelné.“

Předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová: „Budu chtít slyšet jednoznačné stanovisko Josefa Dobeše, pokud to bude s Nečasem na věčné časy a nikdy jinak, jsem připravena nechat hlasovat poslanecký klub o pozbytí členství Josefa Dobeše.“

Exministr Dobeš při tiskové konferenci prohlásil, že vedle něj při oznámení podpory pro daňový balíček měl stát i poslanec David Kádner, a naznačil, že tam měl být ze stejného důvodu. Zdržel se ale prý na jednání poslaneckého klubu VV. „Jsem tady v tuto chvíli sám za sebe, ale je pravda, že jsme byli domluveni s kolegou, který se se mnou angažuje v Hnutí pro sport, Davidem Kádnerem,“ prohlásil Dobeš.

Kádner sám později novinářům řekl, že pro něj je důležité, aby byly sazby DPH v příštím roce 14 a 20 procent. Věci veřejné své poslance na klubu zavázaly, aby takovou variantu ve sněmovně podpořily. „Na tiskovku jsme byli domluveni už dlouho dopředu s tím, že budeme mluvit o podpoře sportu… Ale už týden jasně říkám do médií, když se mě ptají, zda podpořím vládu, nebo ne, že můj problém není to, že se Petr Nečas schoval za jeden zákon. Můj problém by to byl ve chvíli, kdy by se zvlášť hlasovalo o zákonu a zvlášť o důvěře. V tuto chvíli koukám na zákon a dlouhodobě říkám, že jasnou prioritu pro mě má zachování stávajících daní 14 a 20,“ prohlásil poslanec Kádner po jednání klubu VV.

Véčkaři chtějí, aby z balíčku nevypadlo vyšší zdanění lidí s příjmem nad 100 tisíc

Předseda VV Radek John po jednání poslaneckého klubu prohlásil, že by jeho strana balíček mohla podpořit v případě, že se v něm podaří zachovat současné sazby daně z přidané hodnoty. V případě, že takový pozměňovací návrh přijat nebude, poslanci VV budou v závěrečném hlasování proti. Véčkaři také chtějí, aby z balíčku nevypadlo vyšší zdanění lidí s příjmem nad sto tisíc korun měsíčně a navrhují i snížení spotřební daně u nafty. John zdůraznil, že všichni budou o daních povinně hlasovat jednotně.

Politici VV několikrát zdůraznili, že případné hlasování pro balíček neznamená podporu vládě. Tvrdí, že pokud zůstanou zachovány sazby 14 a 20 procent, znamená to, že vláda se svým návrhem neuspěla a premiér Nečas by měl odstoupit, jak údajně slíbil.