Klaus zastavil trestní stíhání dvou svých bodyguardů

Praha - Prezident Václav Klaus zastavil trestní stíhání dvou členů své ochranky. Muži čelili obvinění kvůli chybám při akci, kde na Klause při mítinku v Chrastavě střílel muž z airsoftové pistole. Milost, kterou spolupodepsal premiér Petr Nečas, Klaus zdůvodnil tím, že oba ochránci předtím bezchybně zastávali svou práci.

Generální inspekce bezpečnostních sborů ve středu dva členy ochranky obvinila z porušení povinnosti strážní služby. Náměstek šéfa policie Tomáš Kužel je dnes přesunul z ochranky prezidenta na jinou práci. Kuželova pracovní skupina se případem dál zabývá. Ochrance vytkla zejména to, že ihned nezajistila útočníka.

Vondrouš chce dostat Klause před soud

„Je to rozhodnutí pana prezidenta, já jsem rozhodně neměl snahu poškodit jeho osobní stráž,“ reagoval na milost Pavel Vondrouš, který na prezidenta vystřelil. Rozhodně ale podle svých slov nečeká, že by prezident omilostnil i jeho. „Já bych od Klause ani milost nepřijal, protože se ho pokusím dostat před soud, abych mu mohl položit otázky, jakým způsobem potírá demokracii v České republice, a on by se tím tomu vyhnul,“ dodal.

Šestadvacetiletý Vondrouš na prezidenta vystřelil z bezprostřední blízkosti z airsoftové pistole. Svým činem prý chtěl upozornit na to, že politici nenaslouchají lidem. Policie ho později obvinila z výtržnictví.