Jako šéf ochranné služby Husák skončil kvůli prověrce, žádá o novou

Praha - Bývalý policejní prezident Vladislav Husák skončil v čele ochranné služby. Náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel jej v pondělí z funkce ředitele odvolal, protože jeho bezpečnostní prověrka pozbyla platnosti. Husák na prezidiu zůstal, ale na jiném místě. O novou bezpečnostní prověrku již Husák zažádal, dosud ji ale neobdržel. Prozatímním šéfem ochranné služby bude jeho náměstek Jiří Komorous. Zatím není jisté, jestli se Husák do funkce vrátí v případě, že osvědčení dostane.

Náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel neví, proč si Husák nepožádal o novou prověrku u Národního bezpečnostního úřadu včas. „Takové věci si musí každý hlídat sám,“ řekl Kužel. Zatím nedokázal říct, jakým způsobem se bude vybírat nový šéf a zda bude vypsáno výběrové řízení. „Bývalý ředitel se může vrátit, ale zároveň není automatické, že se s novou prověrkou určitě vrátí. Nyní bude řadovým policistou na prezidiu a bude pracovat na úkolech, které jsem mu uložil,“ doplnil náměstek policejního šéfa.

Dává mu však čas, aby se mohl vrátit. Pozici ředitele ochranné služby nebude policejní prezidium řešit do chvíle, než bude jasné, zda Husák NBÚ prošel. „Má šanci, protože nebyl odvolán kvůli tomu, že by pracoval špatně,“ řekl Kužel.

Tomáš Kužel
Zdroj: ČT24

Husákovo oddělení se poslední dobou potýkalo s problémy ohledně ochrany prezidenta Václava Klause. Žalobce nedávno začal stíhat dvojici policistů za porušení povinnosti strážní služby, a to v souvislosti s incidentem v Chrastavě. Při otevírání mostu tam 28. září na Klause několikrát vystřelil šestadvacetiletý muž z airsoftové pistole. Stíhání ochranky později sám Klaus zastavil.

Sedmačtyřicetiletý Husák se ředitelem útvaru chránícího ústavní činitele stal v dubnu poté, co jej do čela jmenoval bývalý policejní prezident Petr Lessy. Předtím jej odvolal z funkce svého náměstka, přijal jeho dříve nabídnutou rezignaci. Svůj odchod z vedení policie nabídl Husák loni poté, co se v médiích objevily zprávy o tom, že se v Obecním domě setkal s Hrdličkou a lobbistou Janouškem. Vedle nich tam měl být i bývalý pražský primátor Pavel Bém. Náměstek tvrdil, že šel kolem a jen se zastavil pozdravit známé. Janoušek tam podle něho tehdy vůbec nebyl.