V Obecním domě chybí majetek za 2,3 milionu korun

Praha - V Obecním domě v Praze chybí majetek za 2,3 milionu korun. Další majetek v pořizovací hodnotě 32,08 milionu korun je evidován tak špatně, že se jej dosud nepodařilo dohledat. Vyplývá to ze dvou inventur, uvedl ředitel Obecního domu a předseda představenstva Vlastimil Ježek. Bývalé vedení výsledky kontrol zpochybňuje.

Podle Ježka v Obecním domě chybí například chladicí zařízení, mobilní telefony, monitory, počítače, televizory, DVD přehrávač, mikrovlnná trouba, nábytek, osvětlení a dekorace. U další skupiny majetku nedokázali kontroloři rozlišit, za co byly peníze utraceny. „Od začátku je zjevné, že minulé vedení si s řádnou evidencí příliš hlavu nelámalo. Objevili jsme majetek, který vůbec nemá evidenční čísla a překvapivě spousty předmětů, kterým byla dokonce přidělena shodná čísla, jsme nenašli vůbec,“ popsal Ježek.

Vedení Obecního domu zvažuje právní důsledky, které by měly být namířeny proti bývalému vedení firmy, bývalým členům představenstva a zřejmě i proti některých dodavatelským firmám. Ježek ale dnes nechtěl říci, zda Obecní dům podá trestní oznámení. 

Minulé vedení už dříve pochybení odmítlo. Někdejší předseda představenstva Radovan Šteiner (ODS) označil už dříve tyto informace za „naprostý nesmysl“. Podle bývalého ředitele Tomáše Vacka hospodaření Obecního domu v minulých letech kontroloval nezávislý auditor a žádné pochybení nenašel. Dnes uvedl, že po svém odchodu v březnu letošního roku docházel do firmy a všechny náležitosti současnému vedení předával. „Když jsem odcházel, bylo na účtech společnosti kolem 45 milionů korun. Jediné, co může po mém odchodu scházet, je zdravý rozum,“ sdělil Vacek.

Obecní dům se s bývalým ředitelem soudí o zlatý padák

Vacek z Obecního domu odešel na začátku března těsně předtím, než dozorčí rada odvolala dosavadní členy představenstva. Díky tomu měl nárok na konkurenční doložku, která mu zajišťovala odstupné ve výši 12 měsíčních platů. Podle Ježka se tak ale stalo až v době, kdy město změnilo stanovy společnosti, a výpověď musela být stvrzena jiným způsobem. Obecní dům se proto s Vackem kvůli výpovědi a „zlatému padáku“ soudí.

„Smlouvu jsem zdědil po svém předchůdci,“ řekl Vacek s tím, že jeho měsíční plat v té době činil asi 70 000 korun. Podle Ježka dnes takovou konkurenční doložku nemá nikdo z vedení společnosti ani nikdo z orgánů firmy.

Současné vedení Obecního domu už dříve uvedlo, že změnilo nebo vypovědělo 22 z celkem 25 nevýhodných smluv. Další dvě skončí v závěru letošního roku a u jedné byly změněny parametry tak, aby byl kontrakt pro Obecní dům výhodnější. Například za účetní a daňové služby to bylo dříve 122 500 korun měsíčně, nyní podle Ježka 40 000 korun. „Ročně bychom měli ušetřit asi deset milionů korun,“ řekl dnes Ježek. 

Vlastníkem akciové společnosti Obecní dům, která vznikla v roce 2002, je hlavní město Praha. Společnost spravuje historický Obecní dům a pořádá kulturní a vzdělávací akce. Prostory pronajímá i pro soukromé akce.

Obecní dům letos slaví sto let od založení. Výročí připomíná výstava s názvem 1912, která potrvá až do konce ledna. Představuje díla slavných českých umělců, která sály secesní budovy zdobila právě při jejím otevření. Návštěvníci výstavy mohou vidět také dokumenty mapující kulturní, společenský a politický život roku 1912 i plány na stavbu Obecního domu od architektů Antonína Balšánka a Osvalda Polívky.