Stát dal za pozemky pro D11 málo, dvěma ženám musí doplatit

Hradec Králové – Stát musí doplatit dvěma majitelkám za pozemek, který jim vyvlastnil pro stavbu dálnice D11 u Hradce Králové. Každá má dostat milion korun, předtím to bylo jen 144 tisíc. Rozhodl o tom Krajský soud v Hradci Králové.

Krajský úřad vyvlastnil sestrám Jitce Růžičkové a Petře Jansové před třemi lety pozemek v katastrálním území Stěžery u Hradce Králové. Každá z žen dostala 144 tisíc korun. Obě ale chtěly víc a podaly žalobu.

Soud nyní na základě nového posudku přiřkl každé milion korun. „Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se k tomu postavilo tak, že až bude cena stanovená posudkem, tak ji zaplatí,“ uvedla soudkyně Věra Adámková. „Nebylo to smírem, ale víceméně se na tom dohodli,“ dodala. Podle mluvčí ŘSD Martiny Vápeníkové ale ŘSD rozhodně k navýšení jakékoliv částky nepřistoupilo. „Buď se odvoláme, nebo se podvolíme rozhodnutí soudu,“ řekla Vápeníková. Růžičková ani Jansová se k verdiktu vyjádřit nechtěly, rozhodnutí ale vítají.

Nespokojených s cenou za pozemky pro D11 bylo v minulosti víc. „Stát lidem nabízí směšné ceny za výkupy, například v Chlumci nad Cidlinou to bylo padesát korun za metr čtvereční, pak to vláda dokonce snížila na čtyřicet korun,“ řekl starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil (KDU-ČSL). Podle soudkyně Adámkové se ale finanční nároky bývalých vlastníků stávají po třech letech od vyvlastnění promlčené.

Stavba dálnice D11 od Prahy skončila v roce 2006 tři kilometry před Hradcem Králové. Stát sice loni vyřešil problém s pozemky farmářky Ludmily Havránkové, což ale umožní dostavbu D11 v letech 2013 a 2014 pouze do krajského města. Podle odhadů by dokončení stavby mělo stát zhruba 1,5 miliardy korun. 

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)