O krajských vládách je jasno - kromě Karlovarska

Praha - Olomoucký, Královéhradecký, Plzeňský a Středočeský kraj mají jasno, kdo usedne do křesla hejtmana. Ve všech těchto krajích to bude sociální demokrat a ČSSD se bude při vládnutí opírat o komunisty. Naopak jediným krajem, kde sociální demokraté v radě neusednou se stal kraj liberecký. Hejtmanem by měl být Martin Půta (SpLK). Posledním krajem, kde se zatím politici na vládě nedohodli, tak zůstává Karlovarský.

Ve Středočeském kraji se pouze čeká na oficiální stvrzení rudo-oranžové vlády. Úvodní zasedání zastupitelstva se koná v úterý. Už nyní je ale jasně domluveno křeslo hejtmana pro sociálního demokrata a dosavadního starosty Příbrami Josefa Řiháka. Středočeští komunisté si ale oproti počátečnímu jednání vymohli post jednoho náměstka a čtyři křesla v krajské radě - povedou oblast finanční kontroly, majetku, kultury a zdravotnictví. Sociálním demokratům připadne doprava, školství, životní prostředí, regionální rozvoj, finance a sociální věci.

Ve středních Čechách nicméně nevznikla klasická koaliční smlouva, ale pouze závazná dohoda o spolupráci dvou zastupitelských klubů. Na definitivním programu se obě strany mají dohodnout až při následném zasedání, velmi pravděpodobně nové vedení kraje dál podpoří proplácení zdravotnických poplatků nebo žákovské jízdné.

Volební lídr ČSSD Josef Řihák
Zdroj: ČT24

Úvodní schůzi zastupitelstva už má naopak čerstvě za sebou Olomoucký kraj. Při hlasování nového 55členného zastupitelstva zvedlo nového hejtmana Jiřího Rozbořila ruku 35 zastupitelů, 12 jich bylo proti a osm zastupitelů se hlasování zdrželo. Nově zvolení zastupitelé dnes na ustavujícím zasedání složili slib a kromě hejtmana zvolili i jedenáctičlennou krajskou radu, ve které devět míst připadlo sociálním demokratům a dvě křesla KSČM. Komunisty na místech hejtmanových náměstků zastupuje Zdeněk Švec (bezpartijní) z Mohelnice, pod kterého spadá školství, a Michal Symerský z Přerova. V jeho kompetenci je regionální rozvoj, životní prostředí, zemědělství či majetek.

Na pozici náměstků budou za ČSSD pokračovat staronové tváře. Prvním hejtmanovým náměstkem byl zvolen Alois Mačák, jenž bude mít na starosti dopravu a silniční hospodářství. Michael Fischer znovu dostal zdravotnictví, Yvona Kubjátová sociální věci a Radovan Rašťák kulturu. Oproti předchozím čtyřem letům se snížil počet náměstků ze sedmi na šest. Vznik koalice sociálních demokratů a komunistů dnes kritizovali zástupci opozičních stran ODS, TOP 09 i Koalice pro Olomoucký kraj - podle nich se komunisté dostatečně nedistancovali od své minulosti.

Karlovarský kraj má zatím jedinou jistotu - vedení bez ODS

Pouze v Karlovarském kraji zatím visí otazník nad novou krajskou radou. Po sérii jednání nakonec občanští demokraté odmítli koalici s ČSSD i podporu její menšinové vlády – tím pádem prakticky vypadávají ze hry. ODS se zúčastnila jednání se sociálními demokraty minulý týden, stejně jako se zástupci dalších pravicových stran, které uspěly ve volbách. Jestli nějakou formou ČSSD podpoří, měla rozhodnout do středy.

Podle šéfa karlovarské ODS Jiřího Vaněčka nemělo smysl jednání protahovat. Podotkl, že koaliční spolupráce se nelíbila ani ostatním zástupcům pravice. Zda budou postupovat jako ODS, ovšem neví. „Osobně se domnívám, že se stejně ČSSD dohodne v poslední chvíli s komunisty. Nechceme při tom asistovat,“ dodal Vaněček.

V Hradci proti účasti KSČM v radě protestovali studenti

V Královéhradeckém krajském zastupitelstvu hlasovalo pro Lubomíra France 23 lidí, proti bylo 16 z nich a pět se hlasování zdrželo. Na post hejtmana hradeckého kraje dnes kandidoval také šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, kterého navrhly opoziční strany, při hlasování získal 21 hlasů, proti bylo 23 zastupitelů. V devítičlenné radě obsadí KSČM tři křesla.

Zastupitelé také rozhodli, že hejtman bude mít dva náměstky, zatímco v minulém volebním období začínal se čtyřmi a končil se třemi. Prvním náměstkem byl dnes zvolen Otakar Ruml (KSČM), který bude zodpovědný za regionální rozvoj a územní plánování. Druhým bude Karel Janeček (ČSSD), který bude mít podle koaliční dohody na starost dopravu.   

Koalice ČSSD a KSČM má těsnou většinu jednoho hlasu, a jelikož má ČSSD ve svých řadách i čtyři senátory, naplánovala koalice jednání zastupitelstva vždy na pondělí, kdy mají senátoři volno. To se ovšem nelíbilo opozičním stranám, které ve svých řadách mají pro změnu několik starostů a místostarostů - ti totiž v pondělí mají úřední dny. Proto se o datech jednání zastupitelstva strhla bouřlivá debata.

Krátce po zvolení předali studenti několika středních škol hejtmanovi protestní dopis proti účasti KSČM v krajské vládě. „KSČM se neodstřihla od své minulosti a rozhodně by neměla vést krajské školství,“ řekl novinářům jeden ze studentů Ondřej Gelbič z Náchoda. Studenti v jednacím sále zastupitelů rozvinuli transparent s nápisem Stop KSČ (M) ve školství. „My musíme respektovat vůli voličů - levice tu dostala víc jak polovinu,“ reagoval Franc na kritiku studentů.

V Plzeňském kraji končí vítězná ODS v opozici

Milan Chovanec z ČSSD se opět stal hejtmanem Plzeňského kraje. Na ustavujícím zasedání zastupitelstva dostal 27 z 44 hlasů přítomných zastupitelů. K pohodlnému zvolení mu pomohla koalice ČSSD a KSČM, která dohromady v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu disponuje 27 hlasy. Protikandidát na hejtmana, lídr vítězné ODS Jiří Pospíšil, dostal 17 hlasů.

Volby v Plzeňském kraji jako v jediném v Česku vyhrála ODS, která má stejně jako druhá ČSSD v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 15 hlasů. Protože však sociální demokraté dali při tvorbě koalice přednost komunistům, ocitla se ODS spolu s TOP 09 a Starosty pro Plzeňský kraj se třemi mandáty v opozici.

V Liberci překvapení, Korytář v radě sedět nebude

Bez lídra strany Změna pro Liberecký kraj Jana Korytáře bude devítičlenná rada Libereckého kraje. Své kandidáty dnes společně představily obě strany dojednané koalice, kterou tvoří změna s vítězem voleb - Starosty pro Liberecký kraj. V radě budou čtyři ženy a pět mužů. Hejtmanem by se měl s největší pravděpodobností stát starosta příhraničního Hrádku a lídr starostů Martin Půta, jeho statutární náměstkyní zřejmě bude bývalá lyžařka Zuzana Kocumová (Změna pro Liberecký kraj).   

„Není to řešení, do kterého bych byl natlačen. Bylo to řešení, se kterým jsem přišel já. Bude tady hodně práce na koordinaci naší práce v Liberci i v Libereckém kraji. A zároveň změnu jako politické hnutí čeká nějaká práce na jejím rozvoji,“ zdůvodnil své rozhodnutí Korytář, který bude předsedou politického klubu Změny v krajském zastupitelstvu. Podle něho prý vlastní rozhodnutí přispěje k vyvrácení názoru, že Změna pro Liberecký kraj „je prý stranou jednoho muže“.

V radě budou mít starostové pět zástupců a změna čtyři. Ve 45členném zastupitelstvu bude mít koalice většinu jednoho hlasu. Starostové se původně snažili získat širší podporu a nabídli ČSSD a ODS spolupráci a místa dvou neuvolněných radních bez pevné koaliční smlouvy. Obě strany ale tuto nabídku odmítly. Pro Změnu pro Liberecký kraj zase byla nepřijatelná koalice s občanskými nebo sociálními demokraty. Liberecký kraj je jediným v Česku, kde bude sociální demokracie v opozici.

Komunisté se budou podílet na vládě v devíti krajích

Spolupráci zatím sociální demokraté a komunisté domluvili nebo už oficiálně stvrdili v devíti z třinácti krajů, kde se na podzim konaly volby. Ne všude jde o dvoučlenné koalice, protože ve Zlínském kraji je jejím členem i SPOZ, a ne vždy jde o spolupráci formou přímého podílu na krajské vládě - na Vysočině se komunisté písemně zavázali k podpoře menšinové rady ČSSD, zástupci KSČM v ní ale nejsou. 

Dvoučlenné krajské vlády ČSSD a KSČM jsou dosud domluveny či uzavřeny v krajích Jihočeském, Ústeckém, Olomouckém, Královéhradeckém, Moravskoslezském, Plzeňském a ve Středočeském kraji. Ve dvou posledně jmenovaných regionech zástupci obou stran dnes podepíšou dohodu o krajské vládě, v případě Plzeňského kraje tedy těsně před ustavujícím zastupitelstvem.

V Jihomoravském kraji má příští čtyři roky vládnout koalice ČSSD s lidovci a v Pardubickém sociální demokraté s Koalicí pro Pardubický kraj a SPOZ. V Karlovarském kraji, kde jako v jediném kraji ještě není o podobě koalice rozhodnuto, chce ČSSD kraj řídit jako menšinová vláda podporovaná ostatními subjekty v zastupitelstvu s výjimkou ve volbách vítězné KSČM. 

Kromě ustavujících zastupitelstev ve třech regionech se dnes formování nových krajských koalic posune i v Libereckém kraji. Reprezentanti Starostů pro Liberecký kraj a Změny pro Liberecký kraj tam mají podepsat koaliční smlouvu. Liberecký kraj je tedy rovněž jedním z míst, kde KSČM v krajské koalici nefiguruje. V tomto regionu v ní není ani ČSSD. 

Kde všude se KSČM podílí na vládě:

Jihočeský kraj (v koalici s ČSSD)
Královéhradecký kraj (v koalici s ČSSD)
Moravskoslezský kraj (v koalici s ČSSD)
Olomoucký kraj (v koalici s ČSSD)
Plzeňský kraj (v koalici s ČSSD)
Vysočina (menšinová vláda ČSSD s podporou KSČM)
Středočeský kraj (v koalici s ČSSD)
Ústecký kraj (KSČM v koalici s ČSSD)
Zlínský kraj (v koalici s ČSSD a SPOZ)