Aspoň už mají výplň v okně, tvrdí otec jednoho ze zadržených v Řecku

Praha – Dvojici fotografů, kteří jsou od září zadrženi v Řecku, navštívili jejich otcové. Podle Radiožurnálu jim dovezli teplé oblečení na zimu, fotky dětí a jiné osobní věci. Muži jsou obviněni ze špionáže, údajně fotografovali tamní vojenské objekty. Minulý týden neuspěli s odvoláním ani s žádostí o propuštění na kauci. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg také jednal v Bruselu se svým řeckým protějškem. Poslední zprávy podle něj nejsou pro zadržené Čechy příliš příznivé.

Rodiče zadržovaných mladíků už dříve kritizovali podmínky ve vězení, v nichž jejich synové přebývají. „Pozitivní posun je asi v tom, že už mají v okně skleněnou výplň, takže na ně nemá takový vliv venkovní počasí. Jinak zůstává v podstatě vše při starém,“ řekl pro ČT otec jednoho ze zadržených Miloslav Pezlar.

Karel Schwarzenberg, ministr zahraničí: „Poslední zprávy pro ně bohužel nejsou příliš příznivé. Budu se ale snažit pro ně něco udělat.“

Žádný vojenský objekt si prý dva zadržení Češi na řeckém ostrově Limnos nefotografovali, ani se v žádném nenacházeli. „Policie je zadržela 30 metrů od hotelu a většina obvinění není podložena nějakým důkazem,“ dodal Miloslav Pezlar. Se svým synem může být v kontaktu pouze telefonicky, jakmile má možnost se k telefonu dostat.

„Situaci vnímáme jako nesmírně složitou,“ prohlásil pro ČT mluvčí ministerstva zahraničních věcí Vít Kolář. Oba muži čelí v Řecku obvinění, které podle jeho slov v zemi postihují „poměrně vysokými tresty odnětí svobody“.

Rozhovor s Miloslavem Pezlarem a Vítem Kolářem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod