Nový hejtman: Miliardové projekty jsou pasé, střední Čechy budou šetřit

Praha – Žákovské jízdné i proplácení zdravotnických poplatků těm, kteří o to zažádají – dva diskutované kroky spojené se středočeskou politikou chce ČSSD zachovat i s novým hejtmanem Josefem Řihákem. Dosavadní senátor a starosta Příbrami bude oficiálně zvolen zastupitelstvem na dnešní ustavující schůzi. Opozici a komunistickým partnerům z krajské rady ale vzkazuje: Středočeský kraj pod jeho vedením bude šetřit – a to například ve zdravotnictví, respektive velkých investicích. Ústecký kraj zase představí vůbec prvního hejtmana z KSČM, Oldřicha Bubeníčka.

Zástupci středočeské sociální demokracie a KSČM podepsali dohodu o nové krajské vládě v pondělí večer. Přestože ČSSD komunistům umožnila přímé zastoupení v radě kraje, o koalici podle nich nepůjde. Spolupráce má formu dohody mezi oběma kluby. Podle opoziční ODS jde ale v podstatě o totéž, jako kdyby koalici uzavřeli.

„My jsme nabízeli spolupráci ODS a žádali jsme, aby podpořili menšinovou vládu sociální demokracie. Nevyšlo to, poté při prvním jednání TOP 09 řekla, že s námi jednat nebude vůbec. Nezbylo nic jiného než jednat s komunisty. A já si myslím, že ta jednání byla seriózní,“ komentoval nový hetman středních Čech. 

Středočeští komunisté si ale oproti počátečnímu jednání vymohli post jednoho náměstka a čtyři křesla v krajské radě - povedou oblast finanční kontroly, majetku, kultury a zdravotnictví. Sociálním demokratům připadne doprava, školství, životní prostředí, regionální rozvoj, finance a sociální věci. „My jsme byli připraveni na jakoukoliv variantu, není to z naší strany ústupek. Pro nás je směrodatné, že jsme sestavili vládu a budeme moci plnit náš volební program,“ uvedl v Interview ČT24 Řihák.

Podpis o zastupitelské dohodě mezi středočeskou ČSSD a KSČM
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK

Hospodaření Středočeského kraje si tak v krajské radě oba partneři rozdělí. ČSSD převezme přímý dohled nad nakládáním s rozpočtem, komunistům připadne kontrolní resort. Podle Řiháka je prý stabilní správa financí jasnou prioritou. „Já jsem z města Příbrami a my máme jedno z nejnižších zadlužení, co se týká měst, a tak bych chtěl hospodařit i na krajské úrovni,“ zmínil Řihák.

Jedním z výrazných témat nejen Středočeského kraje je zdravotnictví a finance nemocnic. Právě zde se chce nové regionální vedení podle Řiháka uskromnit. A protože od částečného proplácení nemocničních poplatků nechce ustoupit, hodlá šetřit hlavně v investicích. „Současné finanční prostředky nám stačí na provoz nemocnic, ale takový ten velký boom, kdy se opravovaly obrovské areály za stovky milionů korun - myslím, že touto cestou už dál nepůjdeme,“ dodal.

Josef Řihák, budoucí hejtman Středočeského kraje:

„My jsme zvyklí šetřit i na městě. Nechceme zadlužovat Středočeský kraj, doděláme veškeré investice, které jsou rozdělané, a poté někdy v květnu či červnu uvidíme, jak vypadá hospodaření, a poté můžeme znovu rozvíjet investice.“

Ve středních Čechách nicméně nevznikla klasická koaliční smlouva, ale pouze závazná dohoda o spolupráci dvou zastupitelských klubů. Na definitivním programu se obě strany mají dohodnout až při následném zasedání.

Ústecký kraj bude mít vůbec prvního komunistického hejtmana

První schůze čeká dopoledne taky nové zastupitele v Ústeckém kraji. Do jeho čela se postaví Oldřich Bubeníček, vůbec první krajský hejtman z řad komunistů. Ti budou mít v radě šest lidí, zbylých pět bude z řad ČSSD. „Každá strana zodpovídá za své lidi,“ poznamenal minulý týden Bubeníček.

Jedno z křesel náměstků obsadí bývalá sociálně-demokratická hejtmanka Jana Vaňhová, za jejíž vlády se v kraji rozmohly problémy kolem čerpání evropských miliard. Ty jsou jedním z témat, která musí nová krajská vláda urychleně řešit.