Rozpočet univerzit příští rok ztloustne o 700 milionů

Praha - Univerzity mají příští rok dostat o 700 milionů víc, celkem 21,8 miliardy korun. Počítá s tím aktuální návrh rozpočtu, který dnes Radě vysokých škol (RVŠ) představil ministr školství Petr Fiala. Podle předsedy rady Jakuba Fischera by to bylo poprvé po několika letech, co by se univerzitám přidaly peníze.

„Jde o nárůst o 700 milionů oproti roku 2012 po vázání,“ sdělili zástupci rady. Navýšené peníze budou určeny na kvalitativní ukazatele, tedy například na výzkum nebo zahraniční výměny studentů a pedagogů. Díky tomu by školy neměly být tlačeny přijímat stále více studentů. Celková částka na jednoho studenta by se měla průměrně zvýšit o osm procent.

Rada také oznámila, že ministerstvo školství chce vládě předložit návrh novely zákona o vysokých školách koncem března, pokud budou jednání ohledně podoby novely složitá, prý i později. Premiér Petr Nečas (ODS) přitom už dříve avizoval, že kabinet materiál projedná do konce tohoto roku. Pozdržení ale akademici vítají, zásadní změny, které novela přináší, chtějí řádně prodiskutovat.

Reforma připravovaná už řadu let by podle posledních aktualizací měla přinést rozdělení vysokých škol na tři typy podle toho, zda se primárně věnují vědě, vzdělávání nebo praktické přípravě na budoucí povolání. Umožní také slučování soukromých vysokých škol nebo takzvané kontraktové financování, v rámci nějž se univerzity se státem domluví na výši financí na několik let dopředu.

Vydáno pod