Vojáci odklízejí trosky havarovaného bitevníku L-159

Kolín – Armáda začala odklízet trosky letounu L-159, který se ve čtvrtek zřítil na Kolínsku. Zbytky bitevníku jsou postupně odváženy na leteckou základnu v Čáslavi a část z nich bude také převezena k expertizám do Vojenského technického ústavu letectví. Práce na odklízení trosek by mohly skončit v neděli. Vyšetřování příčin nehody pak potrvá několik týdnů nebo měsíců.

Vyšetřovatelé podle Růžičkové ukončili potřebné úkony na místě nehody, a tak se postupně mohou odvážet trosky letadla. „Dnes je snaha odvézt co největší množství těch velkých dílů. Předpoklad je, že ještě zítra (v neděli) by se měly dohledávat drobné součástky letounu, které jsou zabořeny v hlíně. Vojáci k tomu budou používat detektory kovů,“ uvedla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.   

Nehoda se stala ve čtvrtek v podvečer při běžném výcvikovém letu u obce Radovesnice I. Čtyřiatřicetiletý pilot pád letadla nepřežil, byl nalezen v troskách stroje. Letoun pilotoval nadporučík Ondřej Sovina z 21. základny taktického letectva v Čáslavi, který působil v armádě od roku 2000. Příslušníkem základny se stal před pěti lety. Celkově nalétal 1 050 hodin, na typu L-159 více než 560 hodin.   

Letouny L-159 Alca
Zdroj: isifa/LN/František Vlček

Vyšetřovatelé prostor uprostřed polí, kam se letadlo zřítilo, uzavřeli. Na místě nehody pracují v podstatě nepřetržitě od čtvrtečního večera. V pátek našli v troskách letounu černou skříňku, která by měla pomoci při zjištění příčin nehody. Podle Růžičkové zatím nejsou údaje z černé skříňky známé. „To bude ještě nějakou dobu trvat. Skříňka byla teprve včera vyzvednuta, bude podrobena expertizám a vyšetřování potrvá určitě v řádu týdnů až měsíců,“ dodala. 

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)