Šnajdr s Horákem opouští vedení VZP. Nahradí je Nosek s Kabátkem

Praha - Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavel Horák rezignoval na svůj post, a sice s platností ke konci listopadu. Bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr se vzdal předsednické funkce ve správní radě VZP, jejím členem ale dál zůstává. Správní rada pojišťovny se poprvé sešla v novém složení. Za nového předsedu zvolila náměstka ministra zdravotnictví Petra Noska, do křesla po Horákovi zvolili radní šéfa ministerského odboru Zdeňka Kabátka. Bývalý ředitel Pavel Horák si na cestu z VZP odnese odstupné jeden a čtvrt milionu korun.

Bývalý člen takzvaných rebelujících poslanců ODS Šnajdr své odstoupení zdůvodnil mimo jiné tím, že už není poslanec. Při vyjádření během tiskové konference konstatoval, že české zdravotnictví se nenachází v optimální situaci. Připustil střet mezi dosavadním vedením VZP a ministerstvem. „Z minulosti jsem dostatečně silný profesionál na to, abych věděl, že pokud ministerstvo zdravotnictví a největší zdravotní pojišťovna nepotáhnou za jeden provaz a nebudou mít aktivní a společnou vůli objektivně nedobrou situaci řešit v horizontu dnů a týdnů, pak to nebude mít dopad pouze politický, ale bude to dopad jak na poskytovatele, tak na pacienty… Jestli politická změna ve vedení VZP přispěje k tomuto souladu a já k tomu mohu přispět tímto krokem, tak jsem ho udělal,“ prohlásil. Po patřičných procedurách se chce vrátit k odpočinku v Beskydech.

Horák zas prý vnímá napětí, které kolem pojišťovny panuje, proto se rozhodl skončit. Na zvolení nového ředitele měla po Horákově rezignaci správní rada 60 dní, poměrem 18 z 27 hlasů ale zvolili novým šéfem vrchního ředitele pro ekonomiku ministerstva zdravotnictví Zdeňka Kabátka. Do křesla usedne 1. prosince.

Kabátek získal podporu 18 členů správní rady. Sedm lidí bylo proti, dva se zdrželi. Přišel se členům představit a seznámit je se svými případnými záměry. Někteří si totiž stěžovali, že ho neznají. Padl také návrh, aby se na nového ředitele pojišťovny vypsalo výběrové řízení. Ten ale neprošel. Že na post největší pojišťovny v zemi nebylo vypsáno vadí třeba místopředsedovi vládní strany LIDEM a poslanci Jiřímu Rusnokovi.

Členka správní rady VZP Soňa Marková (KSČM): „Nejsem si jista, že jde o správná jména, protože nevzešla z žádné diskuze ani konsenzu. Takže to spíše vypadá jako výměna u pramene.“

Zdeněk Kabátek podle informací ČT předeslal po svém zvolení, že by rád největší českou pojišťovnu především ekonomicky stabilizoval. Zatímco členové rady za koaliční strany se s vystoupením nového ředitele spokojili, opoziční prý nepřesvědčilo. Proti Kabátkovi v čele pojišťovny mají výhrady. „Inženýr Kabátek nikdy neřídil instituci ve zdravotnictví. Domnívám se, že ředitel VZP - největší pojišťovny - by měl být ředitel velké nemocnice nebo nějaké pojišťovny, popřípadě alespoň pobočky. Nemůže to být člověk, který žádnou takovou instituci nikdy neřídil,“ reagoval třeba člen správní rady Michal Sojka (ČSSD). „Já ho znám jako velice kvalitního a pracovitého člověka - manažera, který se rozhoduje na základě korektních údajů,“ oponuje Petr Nosek.

Vliv ministra Leoše Hegera (TOP 09) v třicetičlenné radě posílil jmenováním deseti nových členů za stát, získal pohodlnou většinu 19 hlasů k prosazování svých záměrů. Výměna šéfa VZP se tedy očekávala. Ministr Heger dosavadní vedení VZP už delší dobu kritizoval. Vytýkal mu třeba postup ve sporném projektu internetových zdravotních knížek IZIP či finanční politiku.

Zdeněk Kabátek (narozen 24. února 1970) působí jako vrchní ředitel pro ekonomiku na ministerstvu zdravotnictví. Původním vzděláním technik začínal v temelínské jaderné elektrárně, vypracoval se tam na projektového manažera. Později Kabátek pracoval v písecké nemocnici, kde působil jako šéf provozu a zasedal v představenstvu. Zdravotnictví se věnoval i v soukromé sféře, zabýval se inženýrsko-investiční činností. Na ministerstvo přišel v roce 2006. Donedávna působil ve správní radě Oborové zdravotní pojišťovny, zasedá i v představenstvu Národního tkáňového centra.

Petr Nosek (narozen 13. září 1960) je náměstkem ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění od roku 2010. Vystudoval Vysokou školu strojní a textilní v Liberci, postgraduálně ekonomiku a řízení na ČVUT. Krátce pracoval ve firmě vyrábějící brusné nástroje, začátkem 90. let působil jako ekonomický náměstek v jičínské nemocnici a v roce 1992 nastoupil do čerstvě vzniklé VZP. Působil jako ředitel poboček VZP v Jičíně a Mladé Boleslavi a jako ředitel odboru zdravotní péče krajské pobočky pro Královéhradecký kraj; tuto krajskou pobočku později také vedl. V roce 2007 vystřídal Petra Kotta v čele středočeské krajské pobočky VZP. Jako odborník se ještě před svým nástupem do funkce náměstka ministra účastnil mnoha projektů ministerstva zdravotnictví a VZP, které se zabývaly modernizací systému zdravotnictví.