Krvavý pátek uzavřel listopad, za měsíc zemřelo 65 lidí

Praha – Šest lidí zahynulo v pátek po dopravních nehodách na českých silnicích. Řidiči, kteří vesměs nedokázali bezpečně cestovat po čerstvě zasněžených či namrzlých silnicích, tak výrazně zhoršili celkovou listopadovou bilanci. Počet mrtvých za celý měsíc tak dosáhl 65, bilance je nakonec tragičtější než loni, ačkoli se ještě ve čtvrtek zdálo, že tomu tak nebude.

Poslední listopadový den byl z celého měsíce nejtragičtější, lidé umírali napříč republikou – u Annína na Šumavě, u Libčic nad Vltavou ve středních Čechách, u Řevničova na Rakovnicku, v Děčíně, Ostravě i Bruntále. Tři z šesti lidí, kteří při nehodách zahynuli, byli chodci.

Přes krvavý závěr a meziroční mírné zhoršení patřil letošní listopad na českých silnicích historicky k nejmírnějším. Například předloni zahynulo ještě o devět lidí více, v letech 1994 a 2002 zahynulo za listopad dokonce vždy 141 lidí. Loňská bilance, kdy zemřelo při haváriích 64 lidí, byla naopak historicky nejmírnější.

Od začátku roku letos na následky dopravních nehod na silnicích přišlo o život 636 lidí. Pokud prosincová statistika výrazně nepřekoná předchozí měsíce, může konečné číslo za celý rok být opět lepší než loni, kdy od ledna do prosince zemřelo 707 lidí.