Starostové mobilizují síly proti rušení místních úřadů

Praha - Již více než šest stovek radnic se připojilo k výzvě proti plánovanému rušení stavebních úřadů a matrik. Další stovky starostů se k nim v příštích dnech přidají. O dopisu adresovaném ministrům, senátorům i poslancům, informovala Česká televize před dvěma týdny. Je namířen proti materiálu, který předložilo vládě ministerstvo vnitra. Ten se týká reformy veřejné správy a popisuje, jak ušetřit rušením některých méně vytížených úřadů v menších městech.

Úřadů ve městech s několika tisíci obyvateli je v Česku asi 400 plus dalších 200 ve městech největších. Pohledem ministerské analýzy jde o zbytečný luxus. „Není možné si nadále držet dva druhy úřadů, které vykonávají podobnou agendu,“ tvrdí mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Například ve čtyřtisícovém Jílovém u Prahy pracuje šest úředníků, kteří zkoumají plány, jezdí po stavbách a dávají razítka. Zrušení úřadu by pro místní znamenalo jezdit za úředníky do hlavního města až k přepážkám v Praze 2. Tam i zpátky trvá cesta autem více než hodinu. „Prožila jsem poměrně dlouhou dobu ve správě a zjišťuju, že každá reforma je k horšímu,“ konstatuje starostka Jílového Květa Halanová (Nezávislí Jílovska). Lidé nadávají napříč celou zemí, podpisů pod výzvou přibývá. „Výzvu podpoříme. Věřím tomu, že někdo na druhé straně bude mít uši a bude poslouchat,“ říká starosta Dubí Petr Pípal (Severočeši.cz).

Reportáž Jana Stuchlíka a Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Zatímco ministerstvo vidí v koncentraci úředníků ve větších městech úspory i možné omezení korupce, starostové nesouhlasí ani s jedním. „Agendu, která by se od nás přesunula jinam, musí také někdo vykonávat. A vrcholem snahy úředníka o to, aby zjistil skutečný stav, bude podívání se do googlovské mapy,“ myslí si starosta Příšovic Antonín Lízner (Starostové pro Liberecký kraj).

Změny ještě ministerstvo připouští, ale jinde. „Ministerstvo vnitra přemýšlí o tom, že by koncepci veřejné správy dopracovalo,“ potvrzuje Řepka. Škrtat se má na ministerstvech. To starostové vítají, boj o vlastní úředníky ale nevzdají.