VŠ při stavbě vědeckých center brzdí zákon o veřejných zakázkách

Praha - Rektoři kritizují zákon o veřejných zakázkách, protože když chtějí nakoupit unikátní vybavení pro vědecká centra a přijde jen jedna nabídka, musejí tendr zrušit. Univerzity přitom v současnosti staví po celé republice vědecká centra za miliardy, a pokud při budování naberou zpoždění, hrozí, že jim Evropská unie tyto náklady neproplatí. Na dnešním jednání České konference rektorů na to zástupci škol upozornili ministra školství Petra Fialu, jeho možnosti pomoci univerzitám jsou ale omezené, tato legislativa není v gesci ministerstva.

„Není možné nakoupit zařízení, pokud není více nabídek,“ popsal zjednodušeně fungování výběrových řízení rektor Univerzity Karlovy a předseda konference Václav Hampl. Unikátní vybavení například pro nově budované superpočítačové centrum v Ostravě IT4Innovations prý ale vyrábí jediná firma na světě. Pouze jeden uchazeč v tendru však znamená, že se celé výběrové řízení musí zrušit.

„Jestliže chcete nakoupit špičkové vědecké vybavení, tak kolikrát je ten přístroj jediný na světě. Vy potřebujete koupit ten jediný a nejlepší, takže mít dva přístroje do výběrového řízení nejde,“ popsal problém vědeckých center rektor technické univerzity v Liberci Zdeněk Kůs.

Tato unikátní badatelská centra jsou ovšem budována za peníze z Evropské unie, a když školy nedodrží přísná pravidla a nestihnou je vybudovat v dohodnutém termínu, hrozí, že Brusel vyhodnotí náklady jako neuznatelné. Rektoři označili tyto problémy za velmi vážné. V současnosti trápí hlavně projekty financované z programu Výzkum a vývoj pro inovace, špatně nastavená pravidla se prý ale dotknou i dalších oblastí. Rektorům se nelíbí ani byrokratický systém, kdy jsou někdy zpětně aplikována nově přijatá pravidla, a školy pak mají problém s proplacením některých projektů.

Rozhovor se Zdeňkem Kůsem (zdroj: ČT24)

V současnosti v Česku vzniká šest obřích vědeckých projektů celkem za 21 miliard korun. Je mezi nimi třeba biomedicínské centrum Biocev, které má vyrůst ve Vestci u Prahy, superlaser ELI s rozpočtem sedm miliard nebo brněnský Středoevropský technologický institut (CEITEC), kde se budou zkoumat biomateriály a robotické systémy využitelné při náročných operacích.

Na dnešním jednání České konference rektorů probírali rektoři s ministrem i další témata, krom věčného problému financování vysokých škol došlo i na rozdělení jednotlivých studijních oborů na zaměření vědecké a praktické. Rektoři s ministrem jednali i o možnosti pokusit se o získání výjimky od Evropské unie tak, aby dotace pro rozvoj vědy a výzkumu mohla získat i Praha.

Vydáno pod