Mezinárodní den lidských práv připomínají výstavy i protesty

Praha – Česko si spolu s celým světem připomíná Den lidských práv. Zástupci především humanitárních organizací na dnešek připravili řadu akcí. Společnost Člověk v tísni uspořádala happening před čínským velvyslanectvím v Praze, kde plánovala předat žádost o zrušení perzekuce disidenta Li Siao-Poa. Česká sekce Amnesty International zase na piazzetě Národního divadla připravila výstavu o historii organizace.

Výstava na 30 velkých bannerech představuje historii Amnesty International a hlavní témata v oblasti lidských práv, kterými se už přes 50 let zabývá. „Vedle historie a tématu vězňů svědomí připomíná tato výstava například trest smrti. I díky Amnesty už 80 zemí od trestu smrti upustilo,“ sdělila mluvčí organizace Martina Pařízková. Velkoformátové panely připomínají také problematiku diskriminace nebo otázky spojení byznysu a lidských práv. Výstava s názvem „Půl století měníme svět“ potrvá do 16. prosince.

Speciální akcí, která probíhá na mnoha místech po celé zemi, je také maraton psaní dopisů. „Je to mezinárodní akce konaná po celém světě, kdy je vybráno několik případů utlačovaných vězňů či těch, kteří mají nějaké problémy, jsou utlačováni a lidé po celém světě mají prostřednictvím Amnesty možnost si sednout a přímo napsat dopis podle různých vzorů, který se potom posílá buď přímo do vězení, nebo různým autoritám do těch zemí, které rozhodují o tom, proč zrovna daný člověk je zadržován,“ dodala Pařízková.

Dopisový maraton se koná na Den lidských práv
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Zástupci společnosti Člověk v tísni se odpoledne sešli před čínským velvyslanectvím, aby diplomatům předali otevřený dopis. Žádají v něm o ukončení perzekuce laureáta Nobelovy ceny za mír Liou Siao-poa a dalších politických vězňů. Stane se to u příležitosti Dne lidských práv.

Literární kritik a aktivista prosazující mírovou cestou změnu režimu v Číně Liou je spoluautorem manifestu z roku 2008 (Charta 08), který se inspiroval československou Chartou 77 a který vyzývá k ukončení vlády jedné strany v Číně. V roce 2009 byl Liou odsouzen k jedenáctiletému trestu odnětí svobody za „podněcování ke svržení státní moci“.

Liou Sia s fotografií svého manžela Lioua Siao-poa
Zdroj: ČTK/AP/Ng Han Guan

K dnešnímu dni obdržel otevřený dopis také premiér Petr Nečas. Zástupci neziskových organizací ho žádají, aby kabinet upustil od škrtů v Úřadu vlády a od přesunu vládních rad pod jednotlivá ministerstva. V opačném případě se prý zhorší ochrana lidských práv v zemi. Podle aktivistů by se totiž snížil význam a oslabil vliv jak úřadu zmocněnkyně pro lidská práva, tak i vládní agentury pro sociální začleňování.

„Navrhovanou redukci Úřadu vlády považujeme za známku toho, že česká vláda nehodlá naplňovat v minulosti přijaté závazky v oblasti lidských práv a sociálního začleňování,“ uvedli pisatelé v dopisu. Se záměrem přesunout vládní rady pod ministerstva nesouhlasí. V listu píšou, že mají „vážné obavy“ o ochranu lidských práv a o směřování lidskoprávní politiky v Česku.