Registr téměř zkolaboval. Ministerstvo dopravy je ale spokojeno

Praha - Centrální registr vozidel na řadě míst v Česku na několik hodin zkolaboval. Úplným výpadkem byly postiženy úřady například v Praze, Pardubicích, Kladně a Karviné. I přesto ministerstvo dopravy trvá na tom, že je s dnešním fungováním registru vozidel spokojeno. O výpadcích systému, které dopoledne postihly řadu měst, prý nic neví. Na některých místech přitom příchozím přestali vydávat pořadové lístky a vyzývali lidi, aby návštěvu úřadu odložili. I po obnovení provozu byl systém velmi pomalý.

„Během dne se prý prostřednictvím registru uskutečnilo v celé ČR 8 800 transakcí, což je běžný stav,“ uvedlo odpoledne ministerstvo. Přitom jednotliví žadatelé byli mnohdy odbaveni za velmi dlouhou dobu. „Když to jde, tak jsou naši úředníci schopní odbavit jednoho žadatele zhruba za hodinu,“ popsal dopolední situaci v Praze vedoucí odboru dopravně správních agend Josef Mihalík.

Určitý dopad na pomalý provoz také mohlo mít i nedostatečné proškolení všech úředníků, kteří se ve většině případů s novým systémem dnes setkali poprvé, a hned v ostrém provozu. „Bylo málo místa na to, aby se pracovnice proškolily, a často to viděly úplně poprvé,“ dodal Mihalík. Sám se domnívá, že systém by mohl být plně funkční až během několika týdnů. Jednodenní výpadek znamená zdržení, které se už nepodaří dohnat, dodal.

Zatěžkávací zkouška teprve příjde

„Problém, který vyvstal, je už v tuto chvíli vyřešen dílčí úpravou aplikace,“ uvedl náměstek ministra dopravy Miroslav Drobný. Výpadek podle úřadu způsobilo výrazné navýšení zátěže počítačové sítě, které nastalo po připojení většího počtu registračních pracovišť. Přesnou příčinu ale ministerstvo s poukazem na přílišnou komplikovanost problému neuvedlo.  

Podle Drobného se ale na pracovištích centrálního registru nic výjimečného nedělo a stejným způsobem by měl fungovat i v budoucnu. Další zátěžovou zkouškou pro systém by mělo být pondělí, kdy je na rozdíl od čtvrtka otevřeno na většině registračních pracovišť. Dnes bylo k systému podle ministerstva dopravy připojeno 977 z nich, v pondělí očekávají 1 440 přihlášených uživatelů.

Kolaps byl způsoben propojením registru s databází obyvatel

Od dnešního rána mělo být zprovozněno propojení registru s databází obyvatel a adres nemovitostí. Úředníci poboček registru by díky tomu nemuseli pracně vyplňovat údaje o občanech. Ministerstvo si od kroku slibovalo hlavně zrychlení práce na registračních místech. Plán se však tvůrcům registru zatím nezdařil. 

Návrat k původní verzi registru vozidel ministerstvo přes současné potíže nepředpokládá. „Toto nebyl problém, který by nás nutil zamyslet se nad tím, že odpojíme základní registry od registru vozidel,“ uvedl Drobný. K takovému kroku by prý úřad přistoupil tehdy, kdy by celkově zkolabovalo datové připojení, které jako subdodavatel tvůrce systému společnosti ATS-Telcom poskytuje telefonní operátor Telefónica O2.  

Napojení centrálního registru vozidel na základní registry ochromilo činnost úřadů
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Problém má pouze registr provozovaný resortem dopravy, tvrdí vnitro

Podle ministerstva vnitra, které spravuje databázi základních registrů, se dnešní výpadek týká výhradně systému provozovaného resortem dopravy. Registr vozidel údajně přináší zhruba pětiprocentní zatížení centrálního systému registrů, který v současnosti problémy nemá, dodal mluvčí úřadu Pavel Novák.   

Správu registru vozidel převzalo ministerstvo dopravy od vnitra letos 9. července. Po zhruba hodině provozu nový systém selhal a od té doby se potýká s problémy. Software pro nový registr stál 37 milionů korun, dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo dopravy zaplatit za provoz registru. Strana LIDEM oficiálně kvůli přetrvávajícím potížím s registrem vyzvala k odchodu svého ministra Pavla Dobeše, který také začátkem prosince ze své funkce odstoupil.