Začal tisk volebních lístků, skončí se nejpozději po Vánocích

Břeclav - Břeclavská firma Moraviapress dnes začala tisknout volební lístky k volbě prezidenta. Ministerstvo vnitra ráno vylosovalo čísla kandidátů, upravilo lístky do konečné podoby a zaslalo firmě matrici. Tisk i expedici na příslušná místa musí firma zvládnout do 27. prosince. Volba prezidenta je plánovaná na 11. a 12. ledna 2013, pokud neurčí jinak Ústavní soud v případě, že vyhoví případným ústavním stížnostem kandidátů, kteří nebyli zaregistrováni. Na první kolo voleb se podle Dvořákové spotřebuje kolem 200 až 250 tun papíru.

Z původních 11 prezidentských kandidátů jich zbylo devět, což je pro tiskárnu o něco příznivější varianta. „Tisk bude o něco rychlejší. Ne o moc, ale v časové tísni se to rozhodně hodí. Do 27. prosince musíme mít vyexpedované lístky zhruba na 500 úřadů po celé republice,“ řekla Dvořáková. Tiskárna tak musí zajistit všechno od tisku přes ořezání, kompletování a rozdělení na palety až po odvoz na místo určení. Na zakázce se bude pracovat denně kromě Štědrého dne. „Pracujeme takhle i normálně,“ dodala Dvořáková. Hodnotu zakázky nesdělila.

Moraviapress bude tisknout i lístky k volbám do Poslanecké sněmovny v roce 2014, tiskla je i v letech minulých. Kromě časopisů a různých letáků tiskne také Sbírky zákonů ČR. Výkony firmy se v posledních třech letech pohybovaly okolo miliardy korun, loni však klesly na 900 milionů. Díky novému vlastníkovi Leykam Let˙s Print se však podařilo snížit ztrátu a zajistit existenci pro příští roky.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)