Vaškůj obžalován z dalších daňových podvodů

Zlín - V minulosti trestně stíhaný podnikatel Roman Vaškůj byl obžalován z dalšího daňového podvodu. Je podezřelý z toho, že nakupoval letecký petrolej, který ale nakonec pro leteckou přepravu nevyužil. Měl tak obejít zákon o spotřební dani a stát připravit o 157 milionů korun. Spolu s Vaškůjem byli obžalováni další tři lidé. Hrozí jim až deset let vězení.

„Krácení daně spočívalo v tom, že nakupovali letecký petrolej a předstírali, že má být použit do letadel. To byl důvod pro osvobození leteckého petroleje od daně, přičemž značnou část ale použili k jiným účelům,“ vysvětlil Michal Galát z Vrchního státního zastupitelství. Kromě Vaškůje je mezi obžalovanými prodejce pohonných hmot Radomír Vybíral a šéf letecké společnosti Stanislav Nedbálek. 

Podle státního zástupce měla být zástěrkou letecká společnost Discovery Travel. Klientům slibovala lety z Kunovic do Prahy nebo například z Prahy do Antverp či Sionu. Jejím prostřednictvím obžalovaní nakoupili víc než 18 milionů litrů leteckého paliva. Ve skutečnosti ale společnost prolétala jen 2,5 milionu litrů. Zbytek paliva měla čtveřice údajně smíchat s naftou a prodávat jako pohonné hmoty benzínovým stanicím; letecké palivo je přitom osvobozené od spotřební daně. Společnost Discovery Travel po pár měsících fungování (červen 2004 – leden 2005) skončila v konkurzu. 

Vaškůje, který byl už v minulosti stíhán v souvislosti s daňovými úniky, se České televizi nepodařilo zastihnout. Nebral telefon a ani v jeho zlínském bydlišti nikdo neotvíral. Prostřednictvím svého advokáta pouze vzkázal, že se k věci nebude vyjadřovat. Podle aktuálních informací vede Vaškůj hotel v lyžařském středisku Kaprun v rakouských Alpách, ani tam se ho nepodařilo zastihnout.

Podle ministerstva financí přichází stát při daňových podvodech s pohonnými hmotami až o 10 miliard korun ročně. Podle odhadů pochází až 15 procent pohonných hmot z černého trhu.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)