Pobyt ve vazbě se asi zlepší, vláda se inspirovala u Ratha

Praha – Obviněný poslanec David Rath napsal ve vazbě už několik návrhů zákonů. Ten poslední má zlepšit podmínky ve vazbě a věznicích. Rath si na ně opakovaně stěžoval ve sněmovně. Vězňům by chtěl třeba dopřát častější sprchy, dovoz jídla nebo delší vycházky. Přestože Rathův návrh tento týden neprošel vládou, poslanci a ministerstvo spravedlnosti se jím inspirovalo a zákon se pravděpodobně změní.

Rath si na podmínky vazby opakovaně stěžoval v Poslanecké sněmovně. „Myslíte si, že je normální, že se smí chodit na hodinu denně na dvorek dva krát tři metry?“ ptal se například začátkem června poslanců. Vadilo mu i to, že se může osprchovat teplou vodou jen dvakrát týdně. 

Pizza až do cely

Nově by podle něj obvinění a odsouzení mohli chodit ven na minimálně dvě hodiny. Sprchování teplou vodou by uvítal minimálně pětkrát týdně s tím, že za další koupele by si mohli vězni připlatit. Mohli by také kdykoliv zavolat obhájci, mít návštěvu každý týden a používat pod dozorem mobilní telefon a internet. Rathův návrh počítá také s tím, že obviněný by si mohl zaplatit za stravu, a to i mimo věznici. V praxi by tak mohli dostat třeba pizzu až do cely.

Rathovi dává částečně za pravdu i opozice. „Zákon, který upravuje vazbu, je do značné míry zastaralý. Myslím, že si určitě zaslouží úpravy,“ domnívá se například poslanec za ČSSD Jeroným Tejc. Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) ale návrh v jeho současné podobě projde jen těžko: „Jsou tam některé dílčí návrhy, o kterých předpokládám, že bude ve sněmovně rozprava, a vůbec nevylučuji, že budou schváleny, například možnost umývat se.“

Dokud je ale poslanec ve vazbě, nemůže se sněmovna jeho návrhem zabývat. Podle zákona o jednacím řádu totiž musí být předkladatel přítomen. Ministr Blažek to jako překážku nevidí a diskuzi chce na plénu otevřít. „Bude se muset najít taková cesta, když David Rath je stále poslanec, aby tomu procesní pravidla nebránila a jeho věci se mohly projednávat,“ plánuje.

Rath by přesto mohl do poslanecké lavice usednout už na některé z nejbližších schůzí. Krajský soud v Praze by měl během několika týdnů rozhodnout, zda ho propustí na dvoumilionovou kauci.

Reportáž Terezy Strnadové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod