Katolická církev jako realitní kancelář. Je libo koupit faru?

Praha – Římskokatolická církev hledá alternativní způsoby využití svých objektů, zejména starých far. Vedou ji k tomu vylidňující se farnosti i finanční nákladná péče o církevní objekty. V Plzeňském kraji tak dokonce vznikl webový portál fary.cz, který provozuje přímo plzeňská diecéze a nabízí zde opuštěné a mnohdy i tři sta let staré domy k prodeji.

Nejlevnější fara se dá na Plzeňsku pořídit za méně než milion, katolická církev takto nabízí k prodeji objekty v obcích Čížkov, Dlažov, Křečov nebo Lubenec. Jen za letošní rok se jí podařilo už tři historické domy prodat. „Farní budova nesmí být provozována v rozporu s dobrými mravy - aby si z toho někdo neudělal třeba vykřičený dům,“ uvedla mluvčí plzeňského biskupství Alena Ouředníková.

Far se církev zbavuje zejména v místech, kde nejsou věřící a s nimi ani naděje, že by se domu vrátil jeho původní účel. „Máme 360 farností a zhruba 110 kněží. Některé farnosti jsou vesnice vylidněné, dokonce opuštěné, mnohdy tam zůstal jen kostel a fara,“ vysvětluje motivaci generální vikář českobudějovické diecéze Adolf Pintíř. Na jihu Čech se začala katolická církev zbavovat svých domů už před dvacet lety. Polovina výtěžku zůstává farnosti, ta druhá putuje na opravu obydlených far.

V pražské arcidiecézi vsadili na jiný postup, fary zde pronajímají; výdělek putuje do rozpočtu farnosti. Například v Obříství na Neratovicku vyjde nájem obytného patra na čtyři tisíce měsíčně.

Reportáž o prodeji far (zdroj: ČT24)