Když vám žíly trhají žíly

Praha - Čtyři lidé z pěti trpí chronickým žilním onemocněním. Ukázal to průzkum, který prováděli američtí lékaři na devadesáti tisíci pacientech. Nejčastější jsou křečové žíly, které můžou lidem výrazně znepříjemnit život, v Česku kvůli nim na pracovní neschopnosti končí ročně téměř osm tisíc lidí.

Křečové žily má v šedesáti každý druhý člověk, objevit se ale mohou daleko dřív. Projevují se únavou a otoky nohou, zbavit se jich lze jen operací. „Zatím není k dispozici žádná jiná metoda,“ potvdil Karel Roztočil, předseda České angiologické společnosti.

I operace ale je jen dočasným řešením, křečové žíly se po pár letech objeví znovu. Zpomalit průběh onemocnění mohou pomoci kompresní punčochy. „Sníží tlak v žíle a tak dojde k ústupu potíží, ale nezabrání docela tomu, aby se křečové žíly nevyvíjely,“ doplnil Roztočil.

Křečové žíly mohou souviset také s trombózou. „V žíle, může to být i céva, dojde k uzávěru, který zablokuje buď přítok, nebo odtok,“ vysvětluje princip Roztočil. Z těchto komplikací pak mohou vzniknout i bércové vředy, dokonce může být člověk ohrožen na životě. „Část krevní sraženiny se oddrolí a putuje až do plic, respektive plicnice, kde vznikne plicní embolie, což může skončit srdečním selháním, nebo i smrtí,“ varuje Jiří Žižka z Pracoviště preventivní kardiologie IKEM.

Sraženinu umí odstranit léky. Nebezpečí ale není dobré podceňovat. Pokud mají lidé v rodině problémy se žilami, měli by včas navštívit lékaře, je totiž pravděpodobné, že u nich se potíže dříve nebo později také objeví.

Čtyři z pěti lidí mají chronické žilní onemocnění (zdroj: ČT24)
Vydáno pod