Dienstbier: Zeman je ve svízelné situaci – zradit voliče, nebo drahé volby?

Praha – Politici i občané s napětím čekají, jak se vyjádří k nominaci Miroslavy Němcové (ODS) na post premiérky prezident Miloš Zeman. Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) existuje několik ústavních možností, jež mohou nastat. „Jedna z ústavních variant je i ta, že bude premiér jmenován bez koalice a vláda v demisi bude fungovat v rozporu se svým premiérem,“ prohlásil Blažek v OVM s tím, že ale očekává, že prezident Němcovou jmenuje. Podle stínového ministra spravedlnosti Jiřího Dienstbiera (ČSSD) je Zeman ve „svízelné situaci“, jelikož jmenováním Němcové by „naštval své voliče“, zároveň se mu ale předčasné volby nezamlouvají z ekonomického hlediska.

Jaká vláda Česko čeká a kdo ji povede? Prezident Zeman se chce vyjádřit až v úterý po jednání s parlamentními stranami. „Buď bude dál fungovat koalice v čele s koaličním premiérem, který navrhne složení vlády a bude se hlasovat o důvěře. Další možností je, že bude prezident postupovat bez koalice – jmenuje premiéra 'svého', který poté navrhne svou vládu. Je tu ale ještě jedna možnost, o níž se moc nemluví – že by prezident jmenoval premiéra, který by žádný návrh na novou vládu nedal. Ministři by podali demisi a u nás je ale systém takový, že dokud prezident nepřijme demisi, ministři jsou povinni zůstat ve funkci,“ vyjmenoval u Václava Moravce možnosti Blažek. 

Podle Blažka je nyní ve sněmovně většina schopná podržet vládu Němcové a její jmenování považuje za ústavně nejčistší řešení. „Očekávám, že ji prezident jmenuje, protože na tom sněmovní většinová shoda pravděpodobně je,“ konstatoval Blažek. Kdykoli se ale také může rozpustit sněmovna a posléze konat předčasné volby. Sociální demokraté se již snaží sehnat potřebných 120 podpisů. Na ustavení nové vlády se podle slov Jiřího Dienstbiera ČSSD podílet nebude. Po předčasných volbách kromě ČSSD volají i komunisté. 

Varianta rozpuštění sněmovny:

Pavel Blažek:

„Prezident sice sněmovnu rozpustit musí, ale neexistuje lhůta, dokdy tak má učinit. Určí data a nikdo s tím nic nenadělá, pokud s ním nebude dohoda.“

Jiří Dienstbier:

„V momentě, kdy je usnesení Poslanecké sněmovny o seberozpuštění, tak tu není žádný prostor pro jednání. Pokud by ji bez zbytečného odkladu nerozpustil, jde o závažné porušení ústavního pořádku ze strany prezidenta.“

Miroslava Němcová a Martin Kuba
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Úřednický kabinet odmítají všichni napříč politickým spektrem

Možností je rovněž úřednická vláda. Hovoří se mimo jiné o tom, že by Zeman mohl chtít za premiéra Jiřího Rusnoka (SPOZ). „Úřednická vláda by se nám nelíbila, nebudeme nijak přispívat k tomu, aby taková vláda vznikla. Ani v hlasování o důvěře nemůže počítat s tím, že by získala naše hlasy,“ podotkl Dienstbier s tím, že podle něj Zeman není takovým „pánem situace“, jak záležitost prezentují média.

„Prezident totiž na jednu stranu nové volby nechce, a na druhou stranu v podstatě nemůže jmenovat Němcovou nebo někoho, s kým by současná vláda pokračovala, protože na tom měl založenou kampaň před druhým kolem prezidentských voleb, kde se proti stávající vládě vymezil,“ prohlásil Dienstbier. Domnívá se přitom, že si prezident bude chtít udržet přízeň veřejnosti.

Miloš Zeman
Zdroj: ČT24

Zeman předčasné volby zcela nevyloučil, zdůraznil ale náklady na nové volby

„Jsem bývalý ekonom a vyhodit do vzduchu půl miliardy korun jenom proto, že není možné sloučit volby do Poslanecké sněmovny s volbami do Europarlamentu, je určitý argument proti předčasným volbám,“ prohlásil nedávno Zeman s tím, že předčasné volby zcela nevylučuje. Zhruba sto zákonů by ale tak „spadlo pod stůl“.

Jan Kysela, docent ústavního práva:

„Pokud dávají politické strany zatím najevo, že jsou ochotny se na vytváření vlády podílet, že taková vláda má šanci mít 101 hlasů, tak nemyslím, že by prezident republiky v parlamentní formě vlády měl přicházet se svým vlastním projektem, který by jim měl konkurovat. Jde o to, v kterou chvíli by to udělal, pokud by to udělal.“

„Podle mě je to nelegitimní, není úkolem prezidenta republiky, aby si sestavoval svoji vlastní vládu navzdory politickým stranám. Na takzvaný prezidentský kabinet dojelo i výmarské Německo.“

Jméno Heleny Langšádlové jako možné kandidátky na předsedkyni Poslanecké sněmovny zatím nezaznělo. Místopředsedkyně TOP 09 to řekla v Otázkách Václava Moravce. Koaliční strany včera večer jednaly o případném obsazení tohoto postu. Místopředseda ODS Martin Kuba připustil, že by ho mohla získat TOP 09.