Na Velehradě vrcholí výročí Cyrila a Metoděje. ČT bude u toho

Velehrad - Dny lidí dobré vůle jsou největšími oslavami spojenými se státním svátkem v Česku. Čtrnáctý ročník je navíc výjimečný, protože na Velehradě vrcholí 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Na slavnosti se chystají desítky vysokých duchovních i představitelé státu v čele s prezidentem. Dva nejdůležitější body programu, dnešní slavnostní večer a páteční poutní mši svatou, uvede Česká televize v přímém přenosu.

„Vzhledem k významnému jubileu roku 2013, kterým příchod Cyrila a Metoděje bezesporu je, bude i program Dnů lidí dobré vůle tematicky sjednocen a spojen s oběma věrozvěsty, kteří výrazně ovlivnili naše dějiny,“ uvedl tajemník Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek.

Letošní oslavy cyrilometodějského výročí vrcholí velehradskou slavností 4. a 5. července, kdy si apoštoly Slovanů připomínáme i státním svátkem. Program Dnů lidí dobré vůle zahrnuje nabídku výstav, sportovních či ekologických aktivit i program pro rodiny s dětmi. Na Velehradě se opět setkají vozíčkáři, pokračovat bude také přepisování Bible.

Hvězdy opery a Hradišťan

Na čtvrtečním charitativním koncertu se představí například slovenská sopranistka Simona Houda Šaturová, z Itálie přijede barytonista Franco Vassallo a z Estonska mezzosopranistka Kai Rüütelová. Vystoupí s Filharmonií Bohuslava Martinů Zlín, chybět tradičně nebude ani Jiří Pavlica s Hradišťanem. Českou scénu zastoupí barytonista Roman Janál.

Oslavy věrozvěstů v České televizi

  • čtvrtek 09:45 na ČT2 / Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů. Bratři ze Soluně (první díl filmu Petra Nikolaeva)
  • čtvrtek 20:00 na ČT2 / Večer lidí dobré vůle (přenos koncertu)
  • pátek 10:30 na ČT2 / Bohoslužba z Velehradu (přenos slavnostní mše)
  • pátek 12:30 na ČT2 / Cyril a Metoděj - Dědictví otců a matek zachovej nám, Pane! (nový dokument Otakára Schmidta)
  • zpravodajství a komentáře na ČT24

I letos večer proběhne hromadné vypuštění balonků, výtěžek z jejich prodeje přispěje na projekt Adopce nablízko podporující dobrovolnické mise v zahraničí. Prostředky získané z koncertu podpoří také České katolické biblické dílo, jehož cílem je přispět prostřednictvím kurzů, seminářů či školení k lepšímu porozumění Bible, a Nadační fond Adiuvare, který podporuje například vzdělání studentů ze sociálně slabých rodin.

Slovo, které krmí lidské duše

Dny lidí dobré vůle završí 5. července národní pouť a mše, jejímž hlavním celebrantem bude papežský legát Josip Bozanić, arcibiskup záhřebský. Ten zastoupí na slavnosti pozvaného papeže Františka, který na Velehrad letos nedorazí. Papežský legát již oznámil, že při slavnostní mši osloví věřící česky. Podle generálního vikáře Arcibiskupství olomouckého Josefa Nuzíka si církev od oslav výročí slibuje posílení a povzbuzení pro český národ.

  • „Dnešní situace ukazuje, že cesta jenom přes hmotné věci a jenom kulturu nestačí, protože člověk se jeví stále více nenaplněný. Chceme poukázat na to, že je tu ještě cosi víc, co dokáže zaujmout člověka a jeho nitro. Bohatství, které přinesli svatí Cyril a Metoděj, tedy bohatství víry, písma, které bylo poprvé celé přeložené do staroslověnštiny. To je to slovo, které, jak řekl Cyril ve svém předzpěvu k evangeliu, krmí lidské duše,“ říká generální vikář.

Na Velehrad se chystají desítky vysokých duchovních včetně biskupů ze Slovenska, Polska, Slovinska, Ukrajiny, Ruska či Německa. Účast potvrdili i nejvyšší představitelé státu v čele s prezidentem Milošem Zemanem. Hlava státu večer položí květiny k oltáři Baziliky Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a sv. Metoděje a potom se zúčastní koncertu. Následující den dopoledne bude prezident přítomen i slavnostní mši.

Podrobný program Dnů lidí dobré vůle hledejte zde.

V sobotu se čeští a moravští biskupové sejdou na svém 94. plenárním zasedání. Budou se mimo jiné zabývat procesem majetkového vyrovnání státu s církvemi nebo církevním školstvím. Rovněž projednají české vydání první encykliky papeže Františka Lumen Fidei, která bude ve Vatikánu zveřejněna 5. července. Program na Velehradě pokračuje až do neděle, kdy proběhne mimo jiné seminář duchovního filmu.

Pořadatelé očekávají tradičně desítky tisíc věřících. Díky významnému výročí by návštěvnost mohla překonat čísla z uplynulých let. „Snažíme se o to, aby prostředí bylo pro návštěvníky co nejpřátelštější,“ říká Josef Kořenek. Pro návštěvníky bude například nově k dispozici stanové městečko se sociálním zařízením a úschovna kol. Na omezení se ale musejí připravit motoristé. Od čtvrtečních 17:00 do pátečních 17:00 bude Velehrad pro automobily uzavřen. Projedou jen poutní autobusy a lidé s povolenkami k vjezdu.

Velehrad

Obec Velehrad je už od středověku v lidové tradici považována za politicko-správní centrum Velkomoravské říše a sídlo prvního moravského arcibiskupa Metoděje. Velehrad je tak symbolem nejstarší slovanské říše Velké Moravy, cyrilometodějské tradice a šíření křesťanství v českých zemích. Setkávání na Velehradě má mnohaletou tradici a samotné Dny lidí dobré vůle, které se konají pravidelně v červenci u příležitosti státního svátku věrozvěstů, se poprvé uskutečnily v roce 2000.