Odložené tropy? Teploty v červenci mohou padnout i pod průměr

Praha – Vlna veder, která v půlce června rozehřála Česko, se v horizontu nadcházejících třiceti dní zřejmě opakovat nebude. Podle měsíční předpovědi, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), bude červenec i počátek srpna teplotně průměrný nebo mírně podprůměrný, průměrné by mělo být toto období i srážkově. Víc pršet by mohlo na přelomu měsíce.

Výhled ČHMÚ se týká období od 8. července do 4. srpna; ústav již několik měsíců vydává dlouhodobé předpovědi bez konkrétních údajů o teplotách a množství očekávaných srážek; konkrétní předpovědi se totiž často neshodovaly s realitou. Nové výhledy tak udávají pouze pravděpodobnost, s jakou budou v daném období srážky a teploty podprůměrné, nadprůměrné či průměrné.

Z dostupných údajů potom vyplývá, že vlna veder Česko v prvním prázdninovém měsíci zřejmě nečeká; nejvyšší průměrná teplota v období mezi 8. červencem a 4. srpnem vystoupala za posledních šedesát let na 22,4 stupně (průměr za sledované období v roce 1961), nejnižší průměr sledovaného období je 15 stupňů.

Příští týden kolem pětadvaceti stupňů

Pro detailnější údaje odkazují meteorologové na týdenní předpověď. Podle ní by mělo být tepleji od neděle do středy, kdy se denní teploty mají pohybovat kolem či nad 25 stupni, ve čtvrtek o několik stupňů klesnou.

V neděli a pondělí má být přes den jasná až polojasná obloha a 23 až 27 stupňů, v úterý a ve středu dosáhnou denní maxima ještě o stupeň výš, na středu už hlásí meteorologové místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Počasí s občasnými přeháňkami a ojedinělými bouřkami čeká Českou republiku i od čtvrtka do neděle, denní teploty budou ale nižší, jen mezi 19 až 24 stupni.

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)