Drogy leží v žaludku valné většině obyvatel

Praha – 90 procent lidí vnímá užívání drog v Česku jako problém. Zhruba každý třetí ale nepovažuje pozornost, kterou tématu věnují příslušné instituce, za dostatečnou. A podle třetiny starších 15 let by léčba měla být zdarma. Výsledky průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) ukazují, že názory obyvatel ČR na drogovou situaci se za poslední roky příliš nezměnily.

Ve svém okolí vnímají dotázaní stav mírněji. V místě bydliště představují drogy problém pro šest z deseti Čechů a Češek. Citlivější k problematice jsou ženy, stejně tak i lidé nad 30 let proti mladším. „Za problém ve svém okolí drogovou situaci považují podstatně častěji lidé ve městech než v menších obcích,“ píše CVVM.

Podle 38 procent lidí se příslušné instituce problematikou dostatečně nezabývají. Polovina dotázaných si ale myslí, že jí věnují přiměřenou pozornost. Každý dvacátý člověk ji naopak vnímá jako přehnanou.

Další závěry průzkum o drogové problematice:

  • Celkem 61 procent lidí věří, že každý drogově závislý se může vyléčit

  • Tři čtvrtiny dotázaných míní, že by uživatelé drog měli dostávat poradenství zdarma.

  • Bezplatná by měla být podle 31 procent oslovených i léčba. Víc lidí se ale kloní k tomu, aby si pacienti nehradili jen omezený počet pokusů o vyléčení. Tento názor má 67 procent Čechů a Češek.

  • Podle téměř poloviny by placená měla být výměna stříkaček, opačné stanovisko má téměř stejný podíl lidí.

  • Dvě třetiny osob považují práci streetworkerů neboli terénních pracovníků za prospěšnou. Podle čtvrtiny odpovídajících ale prý smysl nemá.