Rusnok je bez důvěry a pravice bez stojedničky

Praha – Kabinet Jiřího Rusnoka nedostal důvěru Poslanecké sněmovny. Premiér následně oznámil, že on a spolu s ním celá vláda podá demisi. Po několikahodinovém jednání podpořilo Rusnokův kabinet 93 poslanců, naopak 100 zákonodárců bylo proti. Ukázalo se tak, že avizovaná stojedničková většina pravice neplatí. V reakci na tento výsledek ČSSD i TOP 09 požádaly o svolání schůze hned ve čtvrtek, kde začne jednat o rozpuštění dolní komory a uspořádání předčasných voleb. Karolína Peake vpodvečer vypověděla dohodu s dosavadní vládní koalicí a hlasování se nezúčastnila. Zdůvodnila to postojem dvou členů ODS, kteří ohlásili, že při hlasování o důvěře Rusnokově vládě opustí sál. Tito dva poslanci byli již vyloučeni z poslaneckého klubu.

„Hodnotím ten výsledek jako velice čestnou porážku. Pro další vývoj na české politické scéně je to výsledek příznivý, protože se podařilo katalyzovat tu situaci k, doufejme, poměrně rychlému rozpuštění Poslanecké sněmovny. Naše vláda samozřejmě podá demisi podle ústavního pořádku do rukou prezidenta republiky,“ reagoval na hlasování poslanců premiér Jiří Rusnok. Mělo by se tak stát ve čtvrtek či v pátek.

Florián a Úlehla, kteří změnili poměr hlasování, byli ihned vyloučeni z poslaneckého klubu ODS. „V téhle chvíli poslanecký klub jedná, že už by neměli být členy poslaneckého klubu. Není možné mít v řadách ODS členy, kteří nerespektují většinu a ideovou podstatu, kterou ODS hájila. Je možné, že klub to usnesení přijme ještě dnes,“ uvedl úřadující předseda ODS Martin Kuba v České televizi.

KDO JAK HLASOVAL?

  • Pro vládu hlasovalo 93 poslanců ze 193 přítomných – kompletní kluby ČSSD a KSČM, deset poslanců VV a nezařazení Kristýna Kočí, Jaroslav Škárka a Josef Dobeš (Hnutí pro sport).
  • Proti důvěře byla rovná stovka poslanců – 48 členů ODS, 42 zákonodárců TOP 09 a Starostů, sedm poslanců hlásících se k neoficiální frakci LIDEM, dva národní socialisté a nezařazený Michal Doktor (Jihočeši 2012).
  • Z bývalého koaličního tábora ODS, TOP 09 a LIDEM nehlasovali dva občanští demokraté Tomáš Úlehla a Jan Florián a šéfka LIDEM Karolína Peake, kteří opustili jednací sál.
  • Omluveni byli Miroslav Petráň (VV) a vězněný Roman Pekárek (nezařazený, dříve ODS). Chyběl také souzený David Rath (nezařazený, dříve ČSSD). Hlasování se nezúčastnil ani Radim Fiala (nezařazený).

Tito poslanci musí podle Kuby říct, kdo je oslovoval. Doufá, že budoucnost ukáže, co stálo za těmi motivy a proč taková rozhodnutí udělali. „Někdo v sobě nemá ten charakter, aby dodržel hlasování a týmového ducha, tak se to bohužel stalo v týmu ODS. Pro mě jako předsedu této strany je to situace, která mně radost nedělá,“ konstatoval. Rozhodnutí Floriána a Úlehly je podle něj jejich osobní. Dodal, že nerespektovali stranickou většinu a to, co strana ODS deklarovala. „Musí ukázat, co je vedlo k jejich rozhodnutí, jaké jsou benefity toho, že se takto rozhodli,“ podotkl.

Karolína Peake v České televizi vysvětlila, co ji vedlo k tomu změnit názor a během hlasování opustit sál. „Nabyla jsem dojmu, že stojednička zkrátka neexistuje. Můj hlas proti Rusnokově vládě byl hlas pro dohodu o stojedničce hlasů, která podpoří Miroslavu Němcovou. ODS ji podtrhla a je mi jí osobně velmi líto a jsem velmi nerada, že to takhle dopadlo. Hrát toto divadlo do konce mi ale přišlo absurdní,“ reagovala Peake.

Úlehlu a Floriána prý ovlivnil lobbista Hrdlička

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je vítězem dnešního hlasování, při kterém dva  člen ODS a pražský lobbista Tomáš Hrdlička. O něm média spekulovala, že „zařídil“ náhlou změnu stanoviska těchto poslanců. „Za vítěze se svým způsobem může považovat i tato vláda. Jakkoliv nezískala důvěru, tak se jí podařilo stihnout nakoupit několik poslanců ODS. To se jen tak někomu nepovede,“ poznamenal Kalousek.

S informací, že poslance ODS Tomáše Úlehlu a Jana Floriána ovlivňuje právě Hrdlička, přišel server lidovky.cz. Ten to údajně udělal proto, aby prosadil rychlé předčasné volby. Podle Hrdličky by ODS v reakci na chyby Nečasovy vlády měla odejít do opozice a podpořit předčasné volby.

Čeká nás nový začátek, věří ČSSD

Sociální demokracie se počínaje čtvrtkem začíná intenzivně připravovat na předčasné volby, uvedl předseda Sobotka. Půjde do nich prý s pozitivním programem. „Sociální demokracie usiluje o to, aby schůze k rozpuštění Poslanecké sněmovny byla svolána co nejdříve,“ uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Odhaduje, že nové volby mohly uskutečnit v říjnu letošního roku. „Českou republiku čeká nový začátek,“ reagoval místopředseda strany Michal Hašek.

Lubomír Zaorálek (ČSSD):

„Karolína Peake mi připomíná italského kapitána Schettina, který opustil potápějící se loď a nechal svou posádku, ať si plave sama, kam se jí zlíbí. Mám dojem, že v tom byla pěkná ukázka toho, jaká stojednička nám byla předkládána a jak byla solidní a pevná.“

Svou podporu rozpuštění sněmovny vyjádřili i členové KSČM. „Zcela jednoznačně se ukázalo, že rozpory, které vedly k rozpadu koalice, nebyly jenom osobního charakteru. Je evidentní, že je možné, aby občané znovu rozhodli o politické reprezentaci. Podle našeho názoru by každá vláda s touto sněmovnou velice těžko spolupracovala,“ uvedl předseda strany Vojtěch Filip.

Také Věci veřejné vítají, že začnou jednání o rozpuštění sněmovny a uspořádání předčasných voleb. „Od začátku celé vládní krize opakujeme, že odříznutí pana (bývalého ministra financí Miroslava) Kalouska od peněz ze státních podniků je nejrychlejší cesta k rozpadu zkorumpované stojedničky, a tedy předčasným volbám,“ uvedl předseda VV Vít Bárta.

Rusnokův kabinet důvěru nedostal
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Vítr do hlasování vnesla Peake, Florián a Úlehla

Předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake dnes večer vnesla další nejasnosti do již tak nepřehledné situace ve sněmovně před hlasováním o důvěře Rusnokově vládě. Po rozhodnutí dvou poslanců ODS Tomáše Úlehly a Jana Floriána opustit při hlasování sál totiž podle Peake nemá pro stranu LIDEM smysl dál pokračovat ve „stojedničkové“ dohodě. Řekla to v rozhovoru pro Události ČT. Hlasování se tak neúčastnila.

Svoje rozhodnutí opustit sál sněmovny veřer potvrdili Tomáš Úlehla a Jan Florián v tiskovém prohlášení. „Dnes jsem měl těžké rozhodování: na jedné misce vah pokračující politické tahanice a rozpočtové provizorium a na druhé vládu jmenovanou prezidentem,“ začíná své prohlášení Florián. „Hlasovat proti vládě Jiřího Rusnoka znamená další rok neřešení palčivých problémů, které naší zemi trápí,“ uvedl dále s tím, že je třeba začít hned.

Karolína Peake (LIDEM) v Událostech ČT:

„V posledních minutách se dozvídáme o tom, že opět – jak se v historii mnohokrát ukázalo – strana ODS podtrhla svého lídra, podtrhla Miroslavu Němcovou a nedodá jí potřebné hlasy (…) Zjevně dohoda o stojedničce, o té stojedničce, o kterou jsme stáli my, neexistuje a nemá cenu v té dohodě pokračovat.“

„Dnes jsem se rozhodl nehlasovat proti vládě Jiřího Rusnoka. Současně jí ani nepodpořím. Rozhodl jsem se tak pro postoj, který není sice výhodný pro mne, ale je dobrým řešením pro Českou republiku i pro ODS,“ uvádí ve svém zdůvodnění zase Úlehla. Podobně jako Florián i on argumentuje tím, že je třeba řešit otázky vysoké nezaměstnanosti, podpory podnikání nebo nastartování ekonomiky.