Chemici: Vliv homeopatik na lidský organismus je nulový

Praha - Homeopatie jako alternativní medicína, nebo jen placebo? Podle českých chemiků je správně druhá možnost. U homeopatických přípravků nezjistili ani minimální vliv na lidský organismus. Výsledky publikovali ve studii, kterou otiskl i prestižní americký časopis Journal of the American Chemical Society. Homeopatici jsou ale opačného názoru, jejich přípravky podle nich prokazatelně uzdravují.

Homeopatie se prosazuje většinou tam, kde klasická medicína neuspěje. Mají při ní uzdravovat stejné látky, které nemoci způsobují, jen v extrémně zředěné podobě. Podle homeopatů se daná látka jen otiskne do vody, a tím z ní udělá lék.

Právě v tom ale vidí chemici problém. „Dívali jsme se, jak dlouho otisk ve vodě vydrží, a je to asi miliontina miliontiny vteřiny,“ poznamenal Pavel Jungwirth, fyzikální chemik z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. Proti homeopatii nic nemá, vadí mu ale, když si půjčuje vědecká vysvětlení.

Psychiatři: Homeopatie je nejrozšířenější příklad toho, jakou sílu může mít víra

Podle homeopata Jiřího Čehovského ale existují stovky klinických studií, které potvrzují, že je homeopatie efektivní. „Je to i ideologický pohled na věc, materialisté říkají, že to nemůže fungovat,“ řekl ČT. Například v Německu, Švýcarsku nebo Velké Británii na homeopatickou léčbu přispívají i zdravotní pojišťovny. Češi si ji ale musí hradit sami.

Podle psychiatrů je homeopatie nejrozšířenější příklad toho, jakou sílu může mít víra. „Je důležité věřit, ale tam je to o to lepší, že tomu věří nejen pacient, ale i doktor. Proto to má tak masivní efekt,“ domnívá se psychoterapeut a psychiatr Tomáš Rektor. Homeopatie se jako alternativní léčebná metoda objevila v Německu na začátku 19. století. Řada léků v té době ještě vůbec neexistovala. Například penicilin se objevil až o sto let později.

Homeopatika - alternativní medicína nebo placebo? (zdroj: ČT24)