Byla úmyslná porucha výtahu pokus o vraždu šéfky ERÚ?

Praha – Policisté prověřují okolnosti údajného pokusu o vraždu šéfky Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové, podnět dostali od kolegů z ochranné služby, kteří ji hlídají od chvíle, kdy se šéfku úřadu někdo pokusil vytlačit z dálnice. Neznámí pachatelé podle televize Nova tentokrát poškodili výtah pro auta v pražském domě, kde Vitásková bydlí. Vitásková je už půl roku pod policejní ochranou kvůli častým výhrůžkám, je přesvědčena, že šlo o útok na ni.

„Pražská policie dnes dopoledne obdržela poznatek z Ochranné služby Policejního prezidia ČR. V současné době prověřuje veškeré skutečnosti z něj vyplývající bez stanovení konkrétní právní kvalifikace,“ uvedla Zoulová.

Neznámý pachatel údajně v pondělí poškodil v domě výtah pro auta, který se v důsledku zásahu na zařízení mohl zřítit. Na několik hodin výtah uvěznil Vitáskové přítele. Ačkoliv v domě blízko centra Prahy žijí i jiní lidé, Vitásková nepochybuje o tom, že útok byl namířen na ni. „Porucha byla hodnocena jako zcela neobvyklá s tím, že se jednalo o úmyslný čin. Z osmi nosičů kabiny bylo sedm zcela demontováno,“ citovala TV Nova z hlášení šéfky úřadu pro ministra vnitra.

Policie podle Zoulové prověřuje nejen poznatky ochranné služby, ale také informace médií. „Policie musí dojet na místo a tam se pokusit o zjištění informací z místa. Takže budeme vyslýchat svědky a další zúčastněné osoby,“ řekla mluvčí. Prý je zatím předčasné hovořit o právní kvalifikaci činu. „Zatím bych to nedávala ani do souvislostí s konkrétními osobami,“ dodala.

Vitáskové byla policejní ochranka přidělena poté, co se ji někdo pokusil v autě vytlačit z dálnice. Útokem se na začátku dubna na utajeném jednání zabývala bezpečnostní rada státu. Po incidentu na dálnici Vitáskovou policisté nepřetržitě hlídají. „Byla chráněna celou dobu,“ uvedla Kropáčová. Ochranná služba podle ní také nyní přijala „adekvátní opatření“.

  • Vitáskové úřad začal pod jejím vedením s rozsáhlými kontrolami především v oblasti solární energetiky. Vitásková se domnívá, že část solárních elektráren získala v roce 2010 licenci neoprávněně. Podle ní je možné, že majitelé těchto elektráren neoprávněně čerpají podporu ve výši několika miliard korun ročně. Kvůli solárnímu podvodu ale i Vitásková čelí obvinění z napomáhání trestnému činu zneužití pravomocí úřední osoby. Vitásková, která je ve vedení úřadu od července 2011, obvinění odmítá.