Policie zná identitu dvou zastřelených lidí zakopaných v Záhornici

Záhornice (Nymbursko) - Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu už znají identitu dvou zastřelených lidí, které našli ve stodole v Záhornici na Nymbursku. Jedno z těl patřilo ženě z České Lípy, která byla pohřešovaná od roku 2008 a její zmizení souviselo s organizovaným zločinem v oblasti hospodářské kriminality. Druhou obětí byl česko-švýcarský podnikatel nezvěstný od roku 2003. Kriminalisté v souvislosti s případem obvinili dva lidi, oba poslal soud do vazby. V případě prokázání viny jim hrozí až doživotí.

Případem se kriminalisté začali zabývat na základě podezření, že zmizení ženy by mohlo souviset s organizovaným zločinem na úseku rozsáhlé hospodářské kriminality v souvislosti s neodvedením daní za dovezené pohonné hmoty. Žena z České Lípy figurovala v několika firmách jako takzvaný bílý kůň. „Ztotožnili jsme také osoby, které tuto trestnou činnost prostřednictvím pohřešované měli organizovat a stát tak připravit na daních o zhruba 42 milionů korun,“ řekl České televizi  mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

V souvislosti s případem začala policie prověřovat i zmizení další osoby. Česko-švýcarský podnikatel byl nezvěstný od roku 2003, kdy měl jednat s jedním z obviněných o prodeji velmi lukrativních pozemků v Praze. „Obviněný měl následně skutečně lukrativní pozemky v Praze získat,“ dodal Hanták.

Statek v Záhornici
Zdroj: ČT24

„24. září detektivové postupně v Praze zadrželi 3 osoby a o den později dvě z nich (nar. 1949 a 1955) obvinili z krácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Trestní stíhání jednoho ze dvou obviněných bylo navíc zahájeno i pro zbavení osobní svobody,“ uvedla policie na svém webu. Po nálezu obou těl došlo ke změně právní kvalifikace ze zbavení osobní svobody na vraždu a trestní stíhání bylo rozšířeno o další skutek.

Policie během vyšetřování vypátrala několik objektů spojených s obviněnými a jejich rodinnými příslušníky, které byly v minulosti různým způsobem převáděny z majitele na majitele, aby byl zastřen jejich pravý vlastník. Začátkem října pak kriminalisté našli v Záhornici dvě mrtvá těla zakopaná ve stodole. Tělo ženy leželo asi v metrové hloubce, podle policie byla zavražděna několika výstřely do hlavy. „Pod tělem pohřešované byla nalezena masivní betonová deska, pod kterou bylo v hloubce cca 170 cm objeveno i tělo pohřešovaného muže. I ten byl zavražděn střelnou zbraní, a to ranou do týla,“ informovala policie.