Picek na Vítkově ocenil vojáky i válečné veterány

Praha - Ministr obrany v demisi Vlastimil Picek při příležitosti 95. výročí vzniku Československa udělil vojenská vyznamenání. Ve slavnostní síni Národního památníku v Praze na Vítkově ocenil současné i bývalé vojáky, válečné veterány i civilisty. Celkem udělil deset vyznamenání Zlaté lípy, deset Křížů obrany státu a čtyřicet Záslužných křížů ministra obrany všech tří stupňů.

Mezi oceněnými byl například veterán druhé světové války, brigádní generál Miloslav Masopust, který byl zraněn v bojích u Dukly, nebo rotný Michal David, který působil v Afghánistánu a při společné patrole v zahraniční misi zachránil životy amerických vojáků.

In memoriam dostali ocenění například Bohuslav Novotný nebo generál František Elston. Novotný jako hrdina války proti nacistickému Německu a jeho spojencům dostal Kříž obrany státu. Velel samostatné československé obrněné brigádě ve Velké Británii a později byl příslušníkem prvního československého armádního sboru v SSSR. Elston dostal vyznamenání Zlaté lípy. Jako letec u 313. československé stíhací peruti byl za druhé světové války zraněn při havárii letounu.

Fotografie oceněných s ministrem obrany v demisi Vlastimilem Pickem
Zdroj: Ministerstvo obrany/Miroslav Šindelář

Zlatou lípu dostal také desátník Jonáš Horký, který v letošním roce při vážné dopravní nehodě poskytl okamžitou první pomoc a zachránil život kolegovi. Záslužný kříž ministra obrany třetího stupně dostal například záchranář Roman Havlena. V letech 2002 až 2012 byl šestkrát nasazen v zahraničních operacích na Balkáně a v Afghánistánu. Stejný odznak dostal i náčelník druhého záchranného pracoviště kbelské letecké základny Lubor Pokorný, který se letos při povodních podílel na záchraně dvou lidských životů.

Rozhovor s Miloslavem Masopustem a Michalem Davidem (zdroj: ČT24)