Houska byl skutečně zavražděn, potvrdilo zastupitelství

Chomutov – V Chomutově byl včera zastřelen podnikatel a vlivný člen místní ČSSD Roman Houska. „Mohu oficiálně potvrdit, že obětí trestného činu vraždy je Roman Houska. Nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o sebevraždu či nešťastnou náhodu. V této fázi policie neprověřuje politický kontext události. Pokud nedojde k dopadení pachatele, podáme nové informace během několika dnů, možná i týdnů,“ uvedl krajský státní zástupce Jan Jakovec. Více odmítl říci s tím, že je na případ uvaleno informační embargo.

Housku někdo zavraždil v pondělí vpodvečer. Policie do chomutovské ulice Kamenný vrch, kde měl Houska se svou partnerkou, náměstkyní ústeckého hejtmana Janou Vaňhovou rodinný dům, přijela na základě telefonátu kolem 19:00. Jak Houska zemřel, nechtěl státní zástupce říct. Podle některých zpravodajských serverů byl zastřelen, stále není jasné, zda přišel o život v garáži nebo před ní. „Dokud nebudeme mít informace o pachateli, nebudeme poskytovat žádné další informace,“ prohlásil Jakovec.

„Tato bolestná situace, která nastala, je pro mě velmi citlivá a osobní a hluboce se dotýká nejen mě, ale také všech pozůstalých. Proto se nebudu k této záležitosti nadále vyjadřovat a prosím všechny v této situaci o shovívavost,“ uvedla v tiskovém prohlášení Vaňhová.    

Podle poslance za Ústecký kraj Jaroslava Foldyny Houskova vražda s politikou nesouvisí. „Jsem přesvědčen, že to nesouvisí s tím, že byl členem ČSSD v Chomutově, ale spíš s jeho obchodními aktivitami, o kterých ale nemám bližší informace,“ uvedl. 

Reportéři ČT: Houska prý naváděl ke křivému svědectví

Pozornost médií přitáhl Roman Houska naposledy před dvěma lety, kdy unikl trestu za incident s městským strážníkem v roce 2003. Poté, co se s ním nepohodl kvůli špatnému parkování, mu přejel nohu. Orgány činné v trestním řízení to klasifikovaly jako útok na veřejného činitele a Houska od soudu dostal podmínku, odvolací soud však případ poslal k chomutovskému magistrátu jako možný přestupek. Ten se jím však vůbec nezabýval. Ve stejné době totiž v radě města působila Houskova družka a tehdejší hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová.

Případu se věnovali také Reportéři ČT: V roce 2003 při běžné silniční kontrole hlídka chomutovské městské policie požádala regionálního politika Romana Housku, aby prokázal svou totožnost. To se mu zřejmě nechtělo, a tak s vulgárními nadávkami nasedl do auta a chystal se odjet. „Pan Houska absolutně nedbal naše výzvy, nastartoval auto, stočil kola a levým zadním kolem mi přejel nohu,“ vzpomínal na několik let starý incident bývalý strážník Jan Moravec.

Případ se dostal k Okresnímu soudu v Chomutově. Zde se objevil Václav Mužák, který v roce 2006 dosvědčil, že strážník politika provokoval a kopal mu do auta. O rok později ale během rekonstrukce konfliktu i v televizní reportáži vše popřel a přiznal, že ve prospěch Romana Housky svědčil křivě. Kvůli lžím jsem se nechtěl dostat do problémů, také jsem začal mít obavy o svou rodinu, vysvětlil změnu svého postoje Houskův známý.

Do problémů se ale Mužák přesto dostal. Státní zástupkyně na něj podala žalobu a soudkyně mu v červenci 2009 uložila podmíněný trest na jeden a půl roku za trestný čin křivé výpovědi. Později vyšlo najevo, že poté, co Mužák přestal vypovídat v jeho prospěch, trestní oznámení za křivou výpověď na něj podal i Roman Houska.

Vlivný severočeský politik za ČSSD si ale s kauzou nepravdivého svědectví starosti dělat nemusel. Byl to přitom on, kdo svého známého k výpovědi nabádal. „Pan Houska mě k tomu ze začátku přemlouval. Když jsem změnil výpověď, začal mi vyhrožovat, abych to odvolal, jinak že uvidím, že se mnou zatočí,“ prohlásil Václav Mužák s tím, že nátlak na jeho svědectví byl značný.

Houska čelil i podezření z úplatkářství. Podnikatel Jan Šámal z Bíliny ho v roce 2007 obvinil z toho, že po něm chtěl úplatek 250 tisíc korun – za to mu měl zajistit vítězství v konkurzu na provozování parkovišť v centru Chomutova. Do budovy chomutovského magistrátu tehdy vtrhli kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a odnesli si dokumenty k zakázce. Nikdo ale nebyl obviněn a Houska žádost o úplatek popřel.

Paroubek se s Houskou soudil kvůli výroku o Berijovi

Spory měl Houska i uvnitř ČSSD. K jeho kritikům patří poslanec Foldyna. V lednu 2005 se dostali na krajské konferenci strany do sporu, který skončil drobnou fyzickou potyčku. Ostře se vymezoval i vůči skupině vedené bývalým krajským šéfem ČSSD Petrem Bendou. Ten poté náležel mezi nejvěrnější stoupence bývalého předsedy Jiřího Paroubka a letos byl poslancem jeho strany NS-LEV 21. 

Paroubek se s Houskou soudil kvůli výrokům, v nichž ho Houska označil za novodobou obdobu sovětského politika Lavrentije Beriji. Paroubek žádal omluvu, letos v září ale Vrchní soud v Praze potvrdil rozsudek soudu nižší instance z loňského října. Ústecký soud tehdy Houskův výrok označil za urážlivý, ale Paroubek jako politik by to měl podle soudce unést.

Houska také zastrašoval investigativního reportéra České televize Karla Vránu, který o něm natočil několik reportáží. Podle dramaturga pořadu Marka Wollnera si prý Houska najal falešného svědka, který o reportérovi řekl, že je uplacený. Právě Vrána byl hostem studia ČT24: "Tam je zajímavá jedna věc, kdo našel zavražděného pana Housku – byl to Vlastimil Ryndoš, což je majitel známé chomutovské firmy RRR – u ní je zajímavé, že když se Jana Vaňhová stala hejtmankou, tak tato stavební firma začala od krajského úřadu dostávat opravdu celou řadu zakázek. Momentálně má RRR za zakázky od města Chomutov téměř monopol.“