Houska byl skutečně zavražděn, potvrdilo zastupitelství

Chomutov – V Chomutově byl včera zastřelen podnikatel a vlivný člen místní ČSSD Roman Houska. „Mohu oficiálně potvrdit, že obětí trestného činu vraždy je Roman Houska. Nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o sebevraždu či nešťastnou náhodu. V této fázi policie neprověřuje politický kontext události. Pokud nedojde k dopadení pachatele, podáme nové informace během několika dnů, možná i týdnů,“ uvedl krajský státní zástupce Jan Jakovec. Více odmítl říci s tím, že je na případ uvaleno informační embargo.

Housku někdo zavraždil v pondělí vpodvečer. Policie do chomutovské ulice Kamenný vrch, kde měl Houska se svou partnerkou, náměstkyní ústeckého hejtmana Janou Vaňhovou rodinný dům, přijela na základě telefonátu kolem 19:00. Jak Houska zemřel, nechtěl státní zástupce říct. Podle některých zpravodajských serverů byl zastřelen, stále není jasné, zda přišel o život v garáži nebo před ní. „Dokud nebudeme mít informace o pachateli, nebudeme poskytovat žádné další informace,“ prohlásil Jakovec.

„Tato bolestná situace, která nastala, je pro mě velmi citlivá a osobní a hluboce se dotýká nejen mě, ale také všech pozůstalých. Proto se nebudu k této záležitosti nadále vyjadřovat a prosím všechny v této situaci o shovívavost,“ uvedla v tiskovém prohlášení Vaňhová.    

Podle poslance za Ústecký kraj Jaroslava Foldyny Houskova vražda s politikou nesouvisí. „Jsem přesvědčen, že to nesouvisí s tím, že byl členem ČSSD v Chomutově, ale spíš s jeho obchodními aktivitami, o kterých ale nemám bližší informace,“ uvedl. 

Reportéři ČT: Houska prý naváděl ke křivému svědectví

Pozornost médií přitáhl Roman Houska naposledy před dvěma lety, kdy unikl trestu za incident s městským strážníkem v roce 2003. Poté, co se s ním nepohodl kvůli špatnému parkování, mu přejel nohu. Orgány činné v trestním řízení to klasifikovaly jako útok na veřejného činitele a Houska od soudu dostal podmínku, odvolací soud však případ poslal k chomutovskému magistrátu jako možný přestupek. Ten se jím však vůbec nezabýval. Ve stejné době totiž v radě města působila Houskova družka a tehdejší hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová.

Případu se věnovali také Reportéři ČT: V roce 2003 při běžné silniční kontrole hlídka chomutovské městské policie požádala regionálního politika Romana Housku, aby prokázal svou totožnost. To se mu zřejmě nechtělo, a tak s vulgárními nadávkami nasedl do auta a chystal se odjet. „Pan Houska absolutně nedbal naše výzvy, nastartoval auto, stočil kola a levým zadním kolem mi přejel nohu,“ vzpomínal na několik let starý incident bývalý strážník Jan Moravec.

Případ se dostal k Okresnímu soudu v Chomutově. Zde se objevil Václav Mužák, který v roce 2006 dosvědčil, že strážník politika provokoval a kopal mu do auta. O rok později ale během rekonstrukce konfliktu i v televizní reportáži vše popřel a přiznal, že ve prospěch Romana Housky svědčil křivě. Kvůli lžím jsem se nechtěl dostat do problémů, také jsem začal mít obavy o svou rodinu, vysvětlil změnu svého postoje Houskův známý.

Do problémů se ale Mužák přesto dostal. Státní zástupkyně na něj podala žalobu a soudkyně mu v červenci 2009 uložila podmíněný trest na jeden a půl roku za trestný čin křivé výpovědi. Později vyšlo najevo, že poté, co Mužák přestal vypovídat v jeho prospěch, trestní oznámení za křivou výpověď na něj podal i Roman Houska.

Vlivný severočeský politik za ČSSD si ale s kauzou nepravdivého svědectví starosti dělat nemusel. Byl to přitom on, kdo svého známého k výpovědi nabádal. „Pan Houska mě k tomu ze začátku přemlouval. Když jsem změnil výpověď, začal mi vyhrožovat, abych to odvolal, jinak že uvidím, že se mnou zatočí,“ prohlásil Václav Mužák s tím, že nátlak na jeho svědectví byl značný.

Houska čelil i podezření z úplatkářství. Podnikatel Jan Šámal z Bíliny ho v roce 2007 obvinil z toho, že po něm chtěl úplatek 250 tisíc korun – za to mu měl zajistit vítězství v konkurzu na provozování parkovišť v centru Chomutova. Do budovy chomutovského magistrátu tehdy vtrhli kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a odnesli si dokumenty k zakázce. Nikdo ale nebyl obviněn a Houska žádost o úplatek popřel.

Paroubek se s Houskou soudil kvůli výroku o Berijovi

Spory měl Houska i uvnitř ČSSD. K jeho kritikům patří poslanec Foldyna. V lednu 2005 se dostali na krajské konferenci strany do sporu, který skončil drobnou fyzickou potyčku. Ostře se vymezoval i vůči skupině vedené bývalým krajským šéfem ČSSD Petrem Bendou. Ten poté náležel mezi nejvěrnější stoupence bývalého předsedy Jiřího Paroubka a letos byl poslancem jeho strany NS-LEV 21. 

Paroubek se s Houskou soudil kvůli výrokům, v nichž ho Houska označil za novodobou obdobu sovětského politika Lavrentije Beriji. Paroubek žádal omluvu, letos v září ale Vrchní soud v Praze potvrdil rozsudek soudu nižší instance z loňského října. Ústecký soud tehdy Houskův výrok označil za urážlivý, ale Paroubek jako politik by to měl podle soudce unést.

Houska také zastrašoval investigativního reportéra České televize Karla Vránu, který o něm natočil několik reportáží. Podle dramaturga pořadu Marka Wollnera si prý Houska najal falešného svědka, který o reportérovi řekl, že je uplacený. Právě Vrána byl hostem studia ČT24: "Tam je zajímavá jedna věc, kdo našel zavražděného pana Housku – byl to Vlastimil Ryndoš, což je majitel známé chomutovské firmy RRR – u ní je zajímavé, že když se Jana Vaňhová stala hejtmankou, tak tato stavební firma začala od krajského úřadu dostávat opravdu celou řadu zakázek. Momentálně má RRR za zakázky od města Chomutov téměř monopol.“

Vydáno pod