První trojstranné jednání posvětilo zákonná opatření. Bělobrádek rozesmál Sobotku

Praha – Po ustavující schůzi sněmovny se poprvé sešly týmy ČSSD, hnutí ANO a lidovců k trojstrannému jednání. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka předeslal, že všechny tři strany se shodly na podpoře zákonných opatření během první sněmovní schůze. Jednání o programu trojice stranických primasů příliš komentovat nechtěla, programovou část koaliční dohody hodlají zveřejnit až jako celek. Do týdne se všechny tři subjekty sejdou znovu k řešení již konkrétních pasáží koaliční smlouvy.

„Dnes je tedy možné na základě dnešního jednání konstatovat, že ve sněmovně byla vytvořena dostatečná většina pro to, aby všechna 4 zákonná opatření prošla a mohla od Nového roku platit,“ prohlásil Sobotka. Podle něj nahlížejí strany na nový občanský zákoník kriticky. „Vnímáme ale odpovědnost za to, aby na konci roku nedošlo ke vzniku právních zmatků a právního chaosu, který by měl negativní dopad na ekonomiku i občany,“ uvedl Sobotka. Pokud tedy podle Sobotky nebude odložena účinnost občanského zákoníku, strany budoucí koalice budou hlasovat pro dvě zákonná opatření, která s ním souvisí.

Sobotka dodal, že následující setkání všech tří stran by se mělo odehrát nejpozději do týdne, už „se zaměří na projednávání prvních konkrétních částí budoucí koaliční smlouvy“. Schůzka bude mít dvě části - procedurální, věnovanou fungování koalice, a programovou, která má tvořit základ programového prohlášení příští vlády. „Tam by mělo být jasně řečeno, proč vlastně vláda vznikne, jaké má úkoly, co chce udělat pro naši zemi a my jsme se dohodli, že bude ideální, pokud tu programovou část zveřejníme jako celek,“ podotkl dnes Sobotka.

Zároveň došlo i na téma církevních restitucí, KDU-ČSL si vyslechlo informace o zřízení expertního týmu pro jednání s církvemi, kde jsou zastoupeni experti sociální demokracie a hnutí ANO a který v příštích dnech zahájí jednání s církvemi o možnostech redukce církevních restitucí.

První muž hnutí ANO Andrej Babiš má v úmyslu setkat se ještě v týdnu pouze se sociálními demokraty, protože jejich program se podle něj více liší než program lidovců. „Neznamená to, že bychom chtěli stavět KDU-ČSL před nějaký diktát, ale myslím si, že jednání ve dvou jsou složitá a ve třech složitější,“ uvedl Babiš, který dnešní setkání označil za spíše informativní.

Sobotka se smál po Bělobrádkově hodnocení schůzky se Zemanem

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek se dnes zastavil v Lánech ke zhruba dvacetiminutovému jednání s prezidentem Milošem Zemanem. Probírali prý aktuální situaci a jednání o možné vládní koalici. „Pan prezident se vyjádřil v tom smyslu, co už dříve prohlásil, že tato kombinace je tím nejmenším zlem,“ zhodnotil setkání Bělobrádek, čímž dohnal ke smíchu Bohuslava Sobotku. „To není úplně optimistický závěr,“ zareagoval poveselně první muž ČSSD. „Ale pravdivý,“ podotkl Bělobrádek při odchodu trojice z tiskové konference.

Jednání o vládě (zdroj: ČT24)