Vít Bárta rezignoval na post předsedy Věcí veřejných

Praha - Stíhaný exposlanec Vít Bárta po necelém roce složil funkci předsedy Věcí veřejných. Svou kauzou kolem vynášení citlivých dokumentů z BIS, k níž se nesmí vyjadřovat, prý nechce celou stranu nadále zatěžovat. Spolu s Bártou odstoupila také první místopředsedkyně Petra Quittová. Nového předsedu si strana zvolí na lednové konferenci.

Novými místopředsedy strany se na pondělním jednání grémia a předsednictva strany stali poslanec David Kádner a poslankyně Olga Havlová, kteří společně se současnými místopředsedy Petrem Skokanem a Jiřím Lexou povedou VV až do volební konference. Ta by se měla uskutečnit 25. ledna 2014 a kromě zvolení nového předsedy má na programu také strategii pro volební rok 2014.

Olga Havlová, poslankyně zvolená za hnutí Úsvit:

„I přesto, že Vítek má podporu krajských rad, musíme jeho rozhodnutí respektovat a je teď na nás, aby Věci veřejné dál šířily svoje myšlenky a program.“

VV v předčasných sněmovních volbách nekandidovaly, vyslaly ale několik zástupců na kandidátky hnutí Úsvit, z nichž čtyři uspěli. „VV jsou i nadále strana s účastí v Parlamentu a ti, co uspěli ve volbách, by měli stranu vést. Svůj úkol dostat VV do sněmovny jsem splnil, máme čtyři poslance. Nyní je na novém vedení příprava stranické konference a vytyčení další strategie VV,“ uvedl Bárta.

Bártu policie viní z toho, že v roce 2009 jako majitel bezpečnostní agentury ABL navedl tehdejšího agenta Bezpečnostní informační služby (BIS) Jana Petržílka k vynesení citlivých dokumentů. Případ podle dostupných informací souvisí s odposlechy lobbisty Romana Janouška a bývalého pražského primátora Pavla Béma. (Více čtěte zde.)