Úsvit trvá na svém: Okamuru chceme do vedení sněmovny

Praha – Hnutí Úsvit přímé demokracie trvá na kandidatuře svého lídra Tomia Okamury do vedení Poslanecké sněmovny a znovu ho navrhne na post místopředsedy. Poslední ze čtyř místopředsednických křesel totiž zůstává i po včerejší volbě prázdné, Okamura totiž nezískal dostatek hlasů a stejně neúspěšný byl i kandidát TOP 09 Miroslav Kalousek. Toho by měl v příštím klání zastoupit stávající poslanecký šéf Petr Gazdík.

„Klub bude navrhovat pana Okamuru,“ uvedl předseda poslanců hnutí Úsvit Radim Fiala. Termín pro nominace skončí v pondělí a nová volba se uskuteční na druhé sněmovní schůzi, která začne ve středu.

Na post sněmovního místopředsedy Okamura neúspěšně kandidoval již včera, v prvním kole volby získal 76 a ve druhém 75 hlasů, přičemž potřeba jich bylo aspoň sto ze 199 přítomných poslanců. Stejně neúspěšný byl i první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který obdržel 62, respektive 73 hlasů a o funkci ve vedení dolní komory už usilovat nebude. V příští volbě by ho měl vystřídat šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík (čtěte víc).

Poslanci tak včera zvolili pouze tři ze čtyř místopředsedů. Stali se jimi Jaroslava Jermanová (ANO), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Vojtěch Filip (KSČM). Už v prvním kole vypadla bývalá předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová (ODS) a zatím není jasné, zda bude o funkci usilovat i nadále. Sněmovnu nově vede sociální demokrat Jan Hamáček (čtěte víc).

Vydáno pod