Klaus pro ČT: Vzdát se milostí je špatně. Teprve teď Zeman mění ústavu

Praha – Exprezident Václav Klaus kritizuje postoj svého nástupce, který delegoval rozhodování o milostech na ministerstvo spravedlnosti. V exkluzivním rozhovoru během Žofínského fóra Klaus pro ČT prohlásil, že udílení milostí je výsadou konkrétní osoby. Myšlenka nechat rozhodovat úředníky o osudech konkrétních lidí je tak podle něho nezodpovědná. Teprve až tento Zemanův krok je dle Klause skutečným přepisováním ústavy. Agendu milostí by ministerstvo mělo převzít už tento týden, Zeman propříště bude pouze podepisovat vybrané případy k omilostnění. Rozhovor s Václavem Klausem uvede ČT24 ve středu ve 12:30.

„Milosti buď zrušme, anebo je nechme tak, jak jsou myšleny, jako mimořádnou výsadu jedné osoby – hlavy státu – a tak jsem to také chápal celou dobu já,“ uvedl Klaus. Reagoval tak na rozhodnutí prezidenta vzdát se výběru milostí, což podle dřívějších slov Zeman považuje za „monarchistický přežitek“. Nechá si tak pravomoc rozhodnout pouze u humanitárních případů – třeba nevyléčitelně nemocných osob.

Zemanovi předchůdci v úřadu prezidenta udělovali individuální milosti poměrně běžně. Václav Havel je v letech 1993 až 2002 udělil celkem 860 lidem. Dalších více než 1 000 milostí Havel udělil ještě jako federální prezident. Havlův nástupce v úřadu Václav Klaus byl méně štědrý. Během deseti let udělil individuální milost 412 lidem.

Václav Klaus
Zdroj: ČT24

Prezidenti v minulosti udíleli milost například odsouzeným, kteří se potřebovali starat doma o nezletilé děti. Důvodem mohl být také fakt, že se u dotyčného jednalo o mimořádné vybočení z jinak řádného a bezúhonného života a zaručil se za něj například starosta a lidé z místa bydliště.

Některé milosti však vyvolaly kontroverze: Prezidet Václav Havel sklidil v 90. letech kritiku za milost pro někdejší disidentku Martou Chadimovou, obžalovanou v restituční kauze o majetek kláštera na pražském Strahově. Kritiku vyvolala i Havlova milost pro Martina Odložila, který v hádce usmrtil svého otce - bývalého úspěšného olympionika Josefa Odložila. Jeho matka - rovněž slavná sportovkyně Věra Čáslavská - byla totiž Havlovou poradkyní. Václav Klaus zase čelil kritice např. v souvislosti s udělením milosti bývalé šéfce Metropolitní univerzity Anně Benešové, odsouzené za korupci - ta se totiž znala s jeho manželkou Livií.